вторник, 7 април 2020 г.

Отзоваха консула ни в Хага, събирал "такса" коронавирус

Скандал! Консулът ни в Хага събирал „такса“ коронавирус
Министърът на външните работи Екатерина Захариева незабавно прекрати задграничната командировка на Свилен Илиев, завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага, Кралство Нидерландия, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Причината е, че той събира незаконно „такса“ коронавирус от посетителите в консулската служба на посолството: по 5 евро за български граждани и 10 евро за нидерландски и други граждани.

Това поведение е напълно несъвместимо с българската дипломатическа служба и не може да бъде толерирано по никакъв начин. Благодаря на всички служители на МВнР, които денонощно са на разположение на българските граждани във всички точки на света“, каза Захариева.

Според Закона за държавните такси (ЗДТ), парични суми се събират от органите на съдебната власт, от другите държавни органи и бюджетни организации в размери, определени с тарифи, одобрени от Министерския съвет.

Таксите за предоставяне на административни и консулски услуги от страна на МВнР в задграничните представителства са определени в Тарифа №3 по ЗДТ.


В тази тарифа не е предвидена възможност за събиране на друг тип такси, освен изрично предвидените в нея, а съгласно ЗДТ „недължимо платени такси се връщат по искане на заинтересованата страна“.

Спрямо консула Свилен Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство. Поискани са и обяснения от посланика ни в Кралство Нидерландия Румен Александров.

Новините от днес и със задна дата