събота, 4 април 2020 г.

Медицинският съвет към кабинета прекратява дейност

Медицинският експертен съвет към Министерски съвет прекратява дейност. Това заяви по-рано днес председателят на органа проф. Коста Костов пред Дарик радио. Информацията потвърдиха за bTV други членове на съвета.

"Медицинският съвет към Министерския съвет има намерение да се саморазпусне. Смятаме, че сме с свършили като създадохме доклад - наръчник за медиците, как да действат при лечението на COVID-19. Ще продължим да изпълняваме дълга си на лекари-специалисти и да консултираме колегите на първата линия. Ще работим обаче на доброволни начала без институционална шапка", каза пулмологът д-р Александър Симидчиев пред "Монитор".

Ще обсъдим и решим въпроса утре, в неделя, когато имаме on line заседание, каза и д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър и също член на Медицинския съвет.

Структурата от специалисти беше създадена преди две седмици, като целта беше да създаде пълен набор документация за всичко в областта на терапията на коронавируса COVID-19 , която е проверена към момента, за да е в услуга на лекуващите лекари и те да не се подвеждат по непотвърдени методи. В петък Съветът обяви, че е издал наръчник от 400 страници с медицински насоки към специалистите.

Преди дни Медицинският съвет към МС и Националният оперативен щаб влязоха в спор относно масовото тестване на населението за Covid-19. Инфекционистът д-р Атанас Мангъров настоя за повсеместен скрининг с бързи тестове за установяване на COVID-19. От Оперативния щаб обаче отхвърлиха това, като заяви, че тези тестове дават подвеждащи резултати и посочиха конкретни примери. Те поясниха, че към момента единствено надеждният е т. нар. PCR тест, с който работят лабораториите за потвърждаване на инфекцията в цял свят.

В резултат министър - председателят Бойко Борисов призова д-р Мангъров да не настоява повече за скрининга с бързите тестове.

Спор имаше и за носенето на защитните маски. Стигна се дотам, че премиерът лично да разкритикува инфекционистът доц. Мангъров за позицията му, че от маските няма особен смисъл. Тази визия противоречеше на заповедта на здравния министър маски да се носят на публични открити и закрити места. Заповедта само няколко часа по-късно бе отменена.

Към момента премиерът Борисов не е разписвал заповед за разпускане на медицинския съвет.

Новините от днес и със задна дата