Френски учени планират да тестват поставяне на никотинови пластири на пациенти с коронавирус и здравни работници от първа линия, след като според проучване пушачите може би са изложени на по-малък риск от заразяване с коронавирус.

Проучването, проведено в една от големите болници в Париж, показва, че вещество в тютюна - вероятно никотинът - може би предпазва пациентите пушачи от Covid-19. Клиничните изпитвания с никотинови пластири първо трябва да бъдат одобрени от здравните власти в страната.

Изследователите обаче подчертават, че те не препоръчват на хората да започнат да пушат, защото пушенето води до потенциално фатални здравни рискове и убива 50% от пушачите. Макар че никотинът може да има защитен ефект против вируса, пушачите, които се заразяват с него често развиват по-тежки симптоми поради токсичното въздействие на тютюневия дим върху белите дробове, казват те.

Екипът на болницата "Питие Салпетриер" е провел интервюта с 480 пациенти с положителен тест за вируса, като 350 от тях са били хоспитализирани, а останалите с по-леки симптоми са били на домашно лечение.

Учените установили, че само 4.4% от приетите в болница на средна възраст от 65 години са редовни пушачи. От хората на домашно лечение на средна възраст от 44 години 5.3% са пушачи.

Графика

Потвърдени смъртни случаи от Covid-19 за избрани държави

Показва броя на смъртните случай от първия ден по логаритмична скала. Данните са към 23 април 23.59 UTC

Учените откриват, че броят на пушачите е много по-нисък от броя на пушачите на същата възраст и от същия пол в общата популация според данните на Френската агенция за обществено здраве Santé Publique France, който е около 40% във възрастовата група 44-53 години и между 8.8% и 11.3% във възрастовата група 65-75 години.

Уважаваният френски невробиолог Жан-Пиер Шанжьо, който е рецензирал проучването, предполага, че никотинът може би пречи на вируса да достигне до клетките в организма и така предотвратява разпространяването му. Никотинът може би също така намалява свръхреакцията на имунната система на организма, което се наблюдава при най-тежките случаи на инфекция Covid-19.

Резултатите трябва да бъдат потвърдени в клинично проучване с участие на здравни работници от първа линия и хоспитализирани пациенти с вируса Covid-19, като на пациентите в интензивните отделения ще бъдат поставяни никотинови пластири.

Тези резултати се потвърждават от китайско проучване, публикувано в края на март в New England Journal of Medicine, според което само 12.6% от 1,000 заразени с вируса са били пушачи, въпреки че броят на пушачите в Китай е около 28%.

Във Франция числата от болниците в Париж показват, че от 11 000 пациенти, приети в болница с Covid-19, 8.5% са пушачи. Общият брой на пушачите във Франция е около 25.4%.

"Нашето проучване на моментното състояние дава сериозни основания да смятаме, че е по-малко вероятно хората, които пушат всеки ден, да развият симптоматична или тежка инфекция от Sars-CoV-2 в сравнение с общото население," пишат авторите от "Питие-Салпетриер".

"Ефектът е значителен. Той намалява петкратно риска за амбулаторните пациенти, и четирикратно - за хоспитализираните. Това рядко се вижда в медицината," добавят те./dnes.dir.bg