петък, 24 април 2020 г.

53% от българите смятат, че мерките трябва да паднат след 13 май

Удължиха срока за задължително носене на защитни маски до 13 май ...
Тревогата по отношение на коронавируса сред българите остава висока, но се регистрира спад на стойностите ѝ, в сравнение с това расте тревогата за работното място.

Забелязва се огромно одобрение за действията на правителството по отношение на овладяването - почти всички българи са убедени, че страната ни се справя по-добре със спирането на разпространението на болестта в сравнение с Европа като цяло.

Расте обаче нетърпеливостта за облекчаване на мерките особено по отношение на достъпа до парковете и пътуванията между градовете.

Изводите и въпросите са от задълбочен социологически сондаж на "Галъп", проведен сред 915 души чрез телефонно интервю в националнопредставителен панел между 21 и 23 април. Това е пето поредното изследване и това позволява отчитане на тенденции, както и сравнение с първия подобен задълбочен сондаж преди месец.

По отношение на спокойствието - паническата група (приемат, че това е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, които хората са преживявали) се запазва: 24% сега, тревожната (приемат, че коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип) намалява със седем пункта до 57%, а спокойната (приемат, че ситуацията не е опасна и е свързана с повече шумотевица) се увеличава с 6 пункта до 18%.

35% казват, че лично те се страхуват от вируса. Преди месец бяха пак толкова и дори малко повече - 37%. Една трета пък намират за напълно реална възможността да умрат от тази болест, 55% смятат, че същото се отнася за близките им. Дяловете не са никак ниски. Остава надеждата, че скоро ще има лекарство: 46% я споделят, но 42% - не. Останалите се затрудняват да отговорят.

Как българите приемат действията на властта - 93% приемат, че България се справя добре на фона на останалите европейски страни. Това е много висок атестат за изминатия до този момент път и се регистрира дори ръст - преди месец този дял бе 87%.

Колко сме изнервени - въпреки всичко, българите остават съзнателни: "Вече съм доста изнервен от ограниченията" казват 31%, но 69% казват "приемам ограниченията, без да се изнервям". И попитани дали е време ограниченията да започнат да намаляват, 52% казват "рано е".

Има обаче и 44%, които смятат, че е време, тоест обществото ни вече е реално разделено по този въпрос. Нетърпеливостта още не преобладава, но явно не е за подценяване. Може би и затова мнозинство от 53% намира, че извънредното положение не трябва да бъде удължавано и след 13 май. 30% все пак са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Забраната за пътуване между градовете обаче вече не получава подкрепа сред мнозинство - преди месец я подкрепяха 56%, 40% не я подкрепяха, а останалите се колебаеха. Сега картината е обратната: 53% казват, че затварянето на движението между градове не е правилно, а 40% смятат, че е правилно. Останалите се затрудняват да отговорят. Вечерният час, например, преди месец събираше подкрепа от 59%, а 39% бяха на обратното мнение. Сега структурата на мненията е коренно различна: 69% са против, а 27% са за. Останалите се колебаят.

Сериозна критика среща затварянето на парковете: 59% са "против", а 39% са "за". Останалите се затрудняват да отговорят. На другия полюс пък са мненията по отношение на ограниченията за Великден: 77% ги одобряват, при 21% не ги одобряват. Може би картината щеше да е по-различна, ако великденските мерки още бяха в сила в пълния си вариант.

Икономика - има ръст, макар и още не драстичен, на безпокойството за работното място. Явно в някои случаи това безпокойство вече започва да надделява над безпокойството от заразата. 7% са вече хората, които по свое решение не ходят на работа, при 11% преди месец. 28% пък са сега самокарантиниралите се, при 36% преди месец. Хората са давали повече от един отговор - станали са потърпевши от различни проблеми и са предприемали различни мерки.

Преди месец, 29% се опасяваха, че няма да могат да си плащат кредите. Сега 9% твърдят, че вече са спрели да ги плащат. 5% казват същото за лизингите.

56% още не са усетили ясен план или въобще не са доловили план на държавата за преодоляване на икономическите последици след края на пандемията. 38% вярват много или малко в обратното, а останалите не могат да преценят.

Новините от днес и със задна дата