петък, 17 април 2020 г.

Страшна бомба цъка по морето, местните на нокти заради коронавируса

Страшна бомба цъка по морето, местните на нокти заради коронавируса - 0
                                 Снимка:bTV
Макар през деня да нямаше стълпотворение на хора по улиците, вилите и апартаментите във всички курортни селища на юг са пълни. Много от собствениците им, предимно от столицата, са дошли още в началото на извънредното положение, но истинският наплив е бил в последните два-три дни, разказват местните. За да преминат през контролните пунктове, те представят нотариален акт или декларация, че имат имот на морето. По обед зеленчуковият магазин в центъра на Черноморец е пълен.
"Те не са от един месец тук, както казват, а са новодошли", обяснява пред bTV продавачката Цвета Иванова. "Идват, пазаруват си и нас това ни притеснява, че един да има приносител и, да не е болен, знаете тук как е". Ами не е честно, не е честно, би трябвало всеки да си стоят по родните места", коментира магазинерката Донка Чанева. От 25 години Яни Янев е пазач във вилната зона на Черноморец и познава собствениците на имоти, които друг път идват лятото.
"И те ме познават. Като ме видят, спират, искат да говорят с мен, ама викам: "На два метра от мен!" Първата къща горе, 20 човека са вътре - пловдивчани, софиянци, вътре в къщата. На какво мяза това нещо?! Уж забрана, уж не знам какво, няма никаква забрана!", казва Яни Янев.
Вилните зони в по-малките курорти се напълниха с хора и това си личи от колите отпред - софийска регистрация, софийска, пловдивска, софийска. Наплив на новодошли има в Созопол.
"Тези хора дойдоха просто, за да се спасят… и продължават да идват чужди хора, ежедневно има, от вчера се наблюдава как влизат чужди коли, които дори не са на хора, които имат тук близки или роднини", обясни Мирослава Мечкова, жител на Созопол.

"Моят апел към тези хора е да бъдат така добри, да заповядат при нас, с широки обятия ще ги посрещнем, след като падне извънредното положение, след като премине тази епидемия", призова кметът на Созопол Тихомир Янакиев. По данни на полицията само вчера над 80 автомобила са влезли в курорта с декларации от шофьорите, че притежават имот. Няколко пъти повече са влезли в Лозенец и Царево. А в днешния почивния ден трафикът към морето се оказа предимно от работници. До момента в малките курортни градчета няма регистриран положителен случай на COVID-19. Местните спазват стриктно указанията и се надяват това да правят и новодошлите.

Новините от днес и със задна дата