сряда, 15 април 2020 г.

МВФ с мрачна прогноза за икономиката ни

МВФ
Българската икономика ще се свие с 4% през 2020 г., прогнозира Международният валутен фонд в своята пролетна прогноза.

Очакваният спад е по-голям и от най-песимистичния сценарий, изготвен от Министерството на финансите при представянето на актуализацията на бюджета. В нея беше записано, че брутният вътрешен продукт на България ще се свие с 3% и ще бъде отчетен дефицит в бюджета от 3.5 млрд. лв.  
МВФ очаква българската икономика да скочи с 6% през 2021 г., възстановявайки се от тежките месеци на ограничения в активността.

Институцията очаква безработицата през 2020 г. да достигне 8%, което отново е над най-песимистичните прогнози на правителството. Според МВФ безработицата ще се понижи почти до нивата от преди началото на кризата още през 2021 г. - до 4.5%.
 
Фондът направи рязък завой в прогнозите си за българската и световната икономики заради епидемията и свързаните с нея наложени ограничения. В есенната си прогноза МВФ прогнозираше ръст от 3.2% за страната ни през 2020 г.
 
Подобна мрачна икономическа картина миналата седмица очерта и Световната банка, която даде малко по-благоприятна прогноза на България - спад от 3.7%.
 
Тази година глобалната икономика вероятно ще претърпи най-тежката криза след Голямата депресия, тъй като правителствата по целия свят страдат от пандемията от Covid-19, обяви Международният валутен фонд.
 
Той очаква глобалната икономика да се свие с 3% през 2020 г. За разлика от сегашната прогноза, през януари МВФ очакваше разрастване на глобалния БВП с 3.3% за тази година.

„Много е вероятно тази година световната икономика да преживее най-лошата си рецесия след Голямата депресия, надминавайки тази, наблюдавана по време на световната финансова криза преди десетилетие“, казва главният икономист на МВФ Гита Гопинат в последния доклад World Economic Outlook (Световен икономически преглед).

МВФ нарече настоящата криза „Голямото блокиране“, и заяви „това е криза като никоя друга“.


Съществува сериозна несигурност относно продължителността и интензивността на икономическия шок, добави МВФ, а стимулирането на икономическата активност е по-предизвикателно предвид необходимите политики за социално дистанциране и изолация.
 
Организацията заяви, че е получила „безпрецедентен брой искания за спешно финансиране“. Почти 90 държави-членки на фонда от общо 189 са поискали финансова подкрепа.

Фондът, който осигурява финансиране за членовете си, които се имат икономически трудности, има 1 трилион долара капацитет за заеми.

Последните прогнози на МВФ сочат, че тази година икономиката на САЩ ще се свие с 5.9%. За сравнение се очаква еврозоната да се свие със 7.5%, но в Китай да се наблюдава увеличение с 1.2% през 2020 г.
 
Икономическата ситуация ще бъде особено трудна в Италия и Испания, където БВП се определя да падне съответно с 9.1% и 8%. Тези две страни са най-тежко засегнати в Европа от Covid-19. И двете имат по-голям брой инфекции и смъртни случаи от Китай, където вирусът се появи първоначално в края на 2019 г.
МВФ съветва държавите да се съсредоточат първо върху здравната криза, като харчат за тестове, медицинско оборудване и други разходи, свързани със здравеопазването.
 

Фондът също така заяви, че правителствата трябва да предоставят отсрочване на данъци, субсидии за заплати и парични преводи на най-засегнатите граждани и фирми; както и да се подготвят за премахването на мерките за блокиране.

Новините от днес и със задна дата