четвъртък, 30 април 2020 г.

Херо Мустафа: Студентските бригади в САЩ към момента не са отменени, а само отложени

Американският посланик у нас Херо Мустафа даде висока оценка и поощри бързите и адекватни противоепидемични мерки, които предприе кабинетът в борбата са коронавируса.

"Българското правителство се справя невероятно в борбата с коронавируса и благодарение на предприетите противоепидемични мерки успявате успешно да потискате кривата на разпространението", заяви Херо Мустафа по време на срещата си с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя благодари и на служителите на Министерството на външните работи, които в денонощен режим и в реално време информират всички акредитирани в София дипломатически мисии за мерките, които се вземат от българските власти по повод пандемията, като дават информация и по всякакви запитвания на посолствата.

"Вашите хора отговарят на над 100 въпроса дневно, отправени от дипломати. Страхотни са", каза още посланик Мустафа.

Захариева отбеляза помощта на Държавния департамент и на Американската агенция за международно развитие на САЩ, които дариха на България 500 000 долара за помощ в борбата с коронавируса.

Посланик Мустафа заяви на срещата, че САЩ ще предоставят още медицински материали. "Благодаря на САЩ за подкрепата, която оказват на България по време на тази криза", каза министър Захариева.

Българският първи дипломат и американският посланик бяха единодушни, че отмяната на ограниченията, свързани с коронавируса, трябва да става поетапно, за да се избегнат рискове от още по-голямо разпространяване на болестта.



В тази връзка и по повод интереса на много български студенти към програмата "Work and Travel", посланик Мустафа заяви, че студентските бригади към момента не са отменени, а само отложени, като посолството ще информира обществеността, щом бъде взето решение.

Захариева и Мустафа обсъдиха широк кръг въпроси от международния дневен ред, като отделиха и специално внимание на положителните стъпки по отношение на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и на борбата с дезинформацията.

Новините от днес и със задна дата