вторник, 28 април 2020 г.

Експерт посочи сензационно какво е можело да спаси живота на Милен Цветков

Светлин Желев е главен редактор на най-големия български сайт за технологии - kaldata.com , както и експерт в тази сфера. Той даде интервю за "Марица" по повод въвеждането на 5G технологията, за която вървят дебати, както за ползите от нея, така и за страховете и слуховете около нейното приложение. Той свърза тази технология и с фаталната катастрофа, при която загина Милен Цветков.
- Да започнем с въпроса за разликата между 5G и 4G?
- Става въпрос за петото поколение мобилни телекомуникационни мрежи. Темата е доста обширна и зад двата символа всъщност стоят много различни технологии, които ще се комбинират по начин, който ще ни позволи след години да се възползваме от редица неща, които днес сме виждали само във фантастичните филми. Разделението на поколения технологии всъщност се прави съвсем условно. Първото беше това, което през 90-те в България ни позволи да говорим по телефон, където и да сме (мобифон). Второто вече ни позволи да изпращаме и SMS съобщения по същия канал, в третото за първи път се появи интернет в телефон, но на малка скорост, а в четвъртото- 4G, което ползваме и днес, вече имаме смартфон в джоба си, с който имаме достъп буквално до цялата информация на света. Преди няколко години дори не можехме да си представим колко неусетно ще дойде „бъдещето“. Днес имаме връзка с всичките си приятели за секунда, работим в движение, 4G помага много в работата на редица професионалисти и прави връзката между нас много по-лесна. За мен именно това е причината 5G и дори настроенията срещу него да се разпространяват толкова лесно –вече всички по цял свят сме свързани. От една страна не става въпрос за революция в радио честотния ни спектър до степен да пуснем нещо, което го няма и в момента. От друга страна оптимизациите, по-пълното използване на честотните диапазони и технологии, в които са вложили усилия едни от най-големите умове на нашето време, могат да променят живота ни към много по-добро.
                                Светлин Желев
- Колко по-бърз и по-голям обем ще позволи новата технология?
- Всяко следващо поколение наистина се характеризира с по-висока скорост. Нещата стават все по-бързи. Със сигурност говорим за много по-големи скорости – общо взето от 10 до 100 пъти по-високи от това, което използваме сега. Диапазонът, който споменавам е толкова голям, защото новото поколение мрежи не е нещо, с което ще се събудим един ден. Нещата ще се развиват с години, а за сега са демонстрирани основно бутикови решения, които са с теоретични скорости. В момента има много действащи 5G мрежи по света, на базата на които като по-конкретен отговор може да се даде 20-30 пъти по-висока скорост. Тъй като 5G е нещо, което обхваща множество различни технологии, скоростта е само едно от предимствата. За мен много по-интересна е латентността на мрежата.
- Какво представлява това?
- На практика това е времето за реакция на мрежата и на устройството ни. За да си го представите – скоростта зависи от ширината на честотната лента, докато латентността е времето за което данните пътуват между антена и устройство. Това са части от секундата, но те имат много голямо значение. Ако сваляте филм да речем или използвате Facebook, четете "Марица" онлайн, или слушате интернет радио – няма да усетите голяма разлика. В момента обаче не могат да се правят прецизни движения, разчитащи на безкабелната свързаност, колкото и висока да е скоростта. 5G ще промени много в това отношение и ще позволи през мрежата са се осъществяват много неща, които днес просто са невъзможни. За това ще помогне и възможността към нея да се свързват много повече устройства едновременно (IoT), които тя да управлява, така че да ни служат.

- Може ли да дадем конкретен пример за ползите от 5G?
- Ползите всъщност са толкова много, че ще ми е много трудно да ги обобщя. Предпочитам да прескоча традиционните примери, в които имаме по-бърз интернет, можем да гледаме телевизия, без да имаме дори един кабел вкъщи, да играем игри, да използваме виртуална реалност. На тях обикновено залагат компаниите, правещи комерсиални мрежи, за да запленят интереса на хората. В работещи 5G мрежи обаче различни бизнеси ще могат да създадат услуги, които ще направят света ни по-безопасен, човешкия труд по-лек и ефективен, медицинските услуги много по-лесно достъпни и какво ли още не. Т.нар. свързани автомобили да речем са сериозна част от мрежите от пето поколение. И тук не става изобщо въпрос, за да това, че децата ви на задната седалка ще могат да играят с други деца в мрежа на любимата си игра, или в автобус пътниците ще гледат филми с високо качество. Тук говорим и за много предимства, касаещи сигурността. Има решения, с които автомобилите могат да комуникират помежду си, предпазвайки се сами от сблъсъци. Няма как да не направя аналогия със случилата се наскоро трагедия с Милен Цветков, при който един автомобил удря друг по абсолютно нелогичен начин. 5G ще позволи въвеждането на системи, с които подобни трагедии ще са изключителна рядкост. Именно заради това, че данните ще могат за част от секундата да бъдат обработени. По същия начин спокойно ще можем да видим превозни средства без нуждата от човешко управление (т.нар. автономни автомобили). Благодарение на мрежата нейната ниска латентност и висока скорост ще могат да се създадат не малко решения в селското стопанство, куриерските услуги и медицината. В момента по цял свят, включително и в България им недостиг на медицински работници. Това лесно ще може да бъде решено чрез 5G и възможността много голяма част от нещата, дори прецизни операции, да се случват дистанционно. Знам как звучи това сега, но ако преди години някой беше дошъл и ви беше казал, че ще можете да излъчвате на живо с малко устройство от всяка точка на България, а безплатно ще ви гледат хиляди хора – също предполагам щеше да ви звучи така.
- Появяват се доста публикации в социалните мрежи колко опасно е за мозъка на човека 5G? Падат ли птички над антените?
- Този въпрос звучи абсолютно по същия начин по който звучи и „Опасно ли е електричеството?“ или „Опасен ли е автомобилът?. Знам че много хора имат притеснения, подхранвани от фалшиви новини, интернет тролове и несъществуващи „изследвания“. Едно поколение телекомуникации няма как да е вредно за мозъка само по себе си. Притеснението идва от непознатото. И по-скоро от внушението, че това е нещо абсолютно ново. А то просто е развитие на старото, в голямата си част, да не кажа напълно го повтаря в чисто технологично отношение. Всички честоти, на които „ще стъпи“ 5G съществуват и в момента, не малка част от тях се използват много активно от години. Някак си мнозина прескачат удобно въпросите на каква честота работят радиостанциите на полицията, комуникациите на военните. Дори БНР на какви честоти се излъчва, да не говорим за Wi-Fi устройствата, които вече има в почти всеки дом. Плановете са 5G да използва няколко вида честоти, една от причините заради които ще е толкова ефективно. Най-общо можем да ги разделим на ниски честоти (под 1 Ghz), средни (между 1 и 6 Ghz) и мисля тези, които предизвикват най-голямо притеснение (между 24 и 72 Ghz). Последните са именно обект на най-голямата пропаганда по въпроса. Но притеснения от тях е необосновано да има – защото тази материя е многократно изследвана и продължава да е обект на регулации. Знае се отлично кои стойности за вредни, кои не, каква е мощността, с която могат да се използват и т.н. Тези стандарти се спазват в цял свят, а по стечение на обстоятелства в България изискванията за безопасност за дори по-високи и към момента. Глупости като това че 5G причинява Covid-19, намален имунитет и какво ли не са безумни и лесно оборими, дори без да имаш технически познания. В момента някои от страните с най-добре развити и работещи 5G мрежи като Южна Корея, се справят най-добре с вируса. Други като Иран и Турция, в които няма 5G пък са сред най-засегнатите. Заради страха на хората обаче дори СЗО излезе с официално становище по въпроса. А за птиците – няма нито една птица, която да е умряла заради това. Просто няма такъв случай. Всички подобни новини са пълни лъжи и бяха опровергани моментално. Около нас постоянно има радио лъчение - всякакви вълни. От години и никой няма проблем. А това са вълни които минават през телата ни. FM радио можете да слушате дори и ако сте в мазе – защото честотите минават през стените.
При 5G притеснителните милиметрови вълни са толкова „крехки“, че биват спирани от всичко – стени, храсти, дървета и дори човешката кожа. Те дори няма да минават през нас. Хората, които наслагат паника обаче комбинират най-различни твърдения, без да разбират ги събират на едно място и създават от 5G някакъв обществен враг. А с внедряването му са свързани най-големите специалисти по света. Нима те нямат семейства или не се страхуват за здравето си? Или ще ходят с някакви специални костюми, след като някой ден 5G заработи? - В какви честоти се предвижда 5G в България, сравняваме ти с досегашни, които се ползват, какви са родните стандарти? - За 5G мрежата в България като начало от КРС предоставиха на трите ни оператора честотния диапазон от 3440 до 3540 Mhz, за да могат те да тестват технологията. На практика на европейско ниво вече е решено, че 5G ще работи на 700MHz, 3.6GHz и 26 GHz. Както вече отбелязах тези честоти не са нещо, което до този момент не е било използвано, революционно ново и т.н. Използват ги, както мобилните оператори, така и различни устройства като радио станции, любителски радиа, телевизионно излъчване и да речем Wi-Fi рутерите, повечето от които работят на 5 Ghz. В момента операторите използват множество честоти, които можете да откриете в сайта на КРС – грубо казано 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2.6 GHz. Подробностите са тук: https://crc.bg/bg/statii/840/razpredelenie-na-radiochestoten-spektyr-v-obhvati-900-m-hz-1800-m-hz-2100-m-hz-2-6-g-hz-i-3-6-g-hz?fbclid=IwAR2qYgK3bBxhAWP-ay2v89VQ1Sqyy-sNA3eZpMMzXfCA2NhxaEqmgvdnckc
- Четох, че в Англия и Холандия имало движения, които палят антени? Очаквате ли нещо подобно у нас? - Надявам се да има здрава мисъл и такива неща да не се случват. Защото те вече са наистина опасни за здравето. В Англия бяха запалени 4G антени, защото някои решил, че били 5G. Заради това цял квартал останал без телефон и интернет, а хората дори не са можели да се обадят и да извикат линейка. В друг случай пък бяха подпалени антени, специално обслужващи болници, заради което буквално е можело да умрат хора. И докато страхът от радио лъченето е към нещо имагинерно, то заради такива неща наистина могат да се погубят човешки животи. В интерес на истината е отлична аналогията, отново с Англия, където в началото на индустриалната революция са чупили тъкачни станове. Може би още трябваше да плетем на куки?
- Кога реално ще има 5G в България ?
- В момента това е много труден въпрос, заради извънредното положение. Както вече споделих, минахме през тестовия период, сега държавата е в процес на това да предостави честотите за използване от операторите, но трябва да мине много време докато реално 5G стане масово. Първите прогнози бяха за 2021 година, но това ще е за началото. Работеща мрежа, подобна на тази, която ще позволи моят пример с колите и другите неща от бъдещето ще отнеме доста повече. Искам да обобщя, че 5G реално ще даде много повече възможности и ползи от това, което дори в момента си представяме. To е еволюция, която ще позволи развитието ни и колкото и да е клиширано може да направи от света „едно по-добро място за живеене“. Приложението в редица сфери ще промени изцяло начина по който работят. Същевременно няма нито едно научно доказателство за каквато и да било вреда от честотите, които ще се използват, а самото им използване в цял свят е обект на много регулации от държавни и частни компании, които следят това постоянно. Аналогията с електричеството е отлична. Преди време е имало хора, които са се обявявали категорично срещу него. Днес не можем да си представим света без ток. А 5G дори не е чак такава революция – прилича по-скоро на възможността да поставим повече от един контакт в домовете си.

Новините от днес и със задна дата