събота, 25 април 2020 г.

Борисов: Може да сложим по-рано край на извънредното положение

По време на инспекцията на АМ "Хемус" между Белокопитово и Буховци премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че се обмисля премахване на извънредното положение преди 13 май. Той отбеляза, че е възложил на юристите да видят как може да стане.

Но премиерът подчерта, че ще има закон, с който на здравния министър ще бъдат дадени определени правомощия, например да задължава за носенето на маски, ползата от които била доказана вече. За банките - да могат кредитите да не се изплащат в сроковете им. Борисов изтъкна, че извънредното положение не дава извънредни правомощия, това което е извънредно е създаването на КПП-та, носенето на маски, но "реално в България движението в градовете не е ограничено, нито забранено".

В другите държави е забранено да се излиза от градовете, у нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма, добави министър-председателят.

Ако продължава ниското ниво на заразените - днес са по-малко от вчера, съм възложил от понеделник с установен ред, вторник, нека видим утре колко са да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка без да се събират хора, коментира премиерът. Може доброволци да не позволяват струпване.

Борисов обяви и възможно разхлабване на режима в туризма и ресторантьорството.

Ако семейство се изолира в петък, събота и неделя някъде на почивка, в малък хотел или къща за гости..., допусна премиерът. Такива предложения вече бяха дадени.


Същото и за ресторанти... Но как ли ще се отрази на броя на болните и на болниците, запита се Борисов. Видяхте като отвориха в определени прозорци в Италия какво стана. Хиляди хора загинаха. Ние имаме малко починали и то само такива с тежки придружаващи заболявания и то защото спазваме мерките, подчерта премиерът.

Трябва анализ - дали рискът ще е достатъчно малък, за да го преглътнем - да отпуснем малко, за да не психясат хората - вече 40 дни, изтъкна Борисов.

В следващите дни да опитаме с разум, дисциплина, тренировка, да видим как ще се получи - пазейки се, да си облекчим ежедневието, отбеляза той.

В същото време обърна внимание, че сме презапасили болниците със защитни средства. Данните по света са чудовищни. Много навреме сложихме мерките, малка част от населението не ги изпълнява и тя е достатъчно малка, за да не повлияе негативно върху цялата картина, обърна внимание премиерът.

На въпрос за пика на заразата, Борисов побърза да предупреди: "не сме минали пика - изобщо не сме". "Пикът означава болниците вече да не могат да поемат болни".

Новините от днес и със задна дата