събота, 4 април 2020 г.

Премиерът мрачно: След две-три седмици ще сме в Ада

"СЗО реши спора снощи ясно и категорично. Произнесе се, че социалната изолация трябва да продължи. Друг път казвам да не гледате, но сега казвам: гледайте телевизия! Вижте ужаса в Ню Йорк, Италия. Германия днес въведе КПП-тата, което ние въведохме преди седмица.
" Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредния брифинг в Министерски съвет, на който бе представено новото приложение за следене на състоянието на гражданите по време на пандемията. "Всички разумни хора предпазват другите с маски. Аз експеримент с хората не мога да си правя. Да, имало е Менгеле, имало е такива доктори, които са сглобявали нов човек. Аз не мога да кажа вие четирите ще умрете, за да живеят други. Това иска комшията. И да кажем да отидете на работа всички, няма какво да произведат. Гърция не работи, Турция не работи, никой не работи", допълни Борисов. Борисов и Мутафчийски обявиха как новото приложение ще помогне за отхлабване на мерките Министър Ананиев обясни, че лекарите ще могат да влизат в системата на новото приложение, за да наблюдават състоянието на гражданите.
"Всеки приет в болница, без негово съгласие, се взимат неговите данни и се вкарват в регистъра, за да се изпрати с бързо известие към РЗИ-тата и министерството, РЗИ-тата ще въвеждат тези данни, но ние ще можем да ги ползваме. Ако този пациент е въвел доброволно личните си данни и здравословния си статус, автоматично ще се праща мейл към личния ви лекар. Няма да е нужно да му се обаждате. Той ще види веднага, че Драган или Петкан има 38 градуса температура и ще го следи. Останалата част от платформата е с административен характер и всички случаи се изписват", допълни ген. Мутафчийски.

"Работата с лични данни и чувствителна информация се прави с националния интегратор, МВР и РЗИ. Няма други. Гражданите могат да изразят желание само и единствено за локацията", обясни още вицепремиерът Томислав Дончев. "Има трима служители на министерството, които са с коронавирус инфекция и това се съобщава на брифингите. Тези тримата също не са приемани в болница. Диагностицирани са с PCR метод и състоянието им не е налагало хоспитализация. Единият беше от гранична полиция и към този момент е напълно здрав. Всички контактни лица са тествани", заяви още ген. Мутафчийски. "След две-три седмици ще сме в Ада. Още сме в началото", заключи мрачно премиерът.
Припомняме, че правителството реализирана е мобилна апликация, с която гражданите информират за текущото си състояние. В рамките на около 10 дни е направен централен регистър, който да събира информацията и да я праща на здравните органи. Тази информация ще стига до правителството и органите на МВР.

Новините от днес и със задна дата