събота, 4 април 2020 г.

Два завода в България тестват производството на респиратори

Има два завода в България, които тестват производството на респиратори за изкуствено обдишване на пациенти с коронавирус и белодробни заболявания, съобщи на пресконференция в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

По думите му, ако тестовете тук са успешни, респираторите ще бъдат изпратени за допълнителни изпитания в лаборатории в Западна Европа.

"Не, че не вярвам на нашите лаборатории, но друго си е да се каже - проверено е в Германия. Дотук резултатите са отлични. Ако продължава така, ще обърнем много производства за изработване на респиратори, маски, очила. Две от най-добре развитите европейски държави тестваха всички защитни облекла, които нашите заводи произведоха, представители на тези държави дойдоха, взеха ги и ги тестваха в техните лаборатории, каза премиерът. Защитни очила и защитни шлемове, произведени у нас, също са пратени за сертификация, а точно такива, поръчвахме от Китай", отбеляза министър-председателят.

Той напомни, че в момента никой в Европа не работи.

"Нашите заводи имат продукция. Вчера бяхме в Смолян, складовете пълни с бормашини, но няма на кой да ги изнесат. Никой в Европа не търси нищо и не работи. Нещата са свързани. Ако кажа, хайде, излизайте и ще се напълнят дискотеки, кафета и ресторанти. Няма как да направя това", категоричен бе Борисов.

На въпрос как ще коментира призивите от ЕС за осигуряване достъп за сезонни работници в Западна Европа, премиерът каза: "В момента дори не сме в пика на болестта. За радост смъртните случаи в България са малко. Тях няма как да ги скрием и изкривим. Даже вчера има повече починали от катастрофи, отколкото от коронавирус. В момента се движим плавно, може би след две седмици ще сме в ада и сега не е време да се говори за сезонните работници. Все пак, няма да е честно някой да отиде в Австрия и да гледа болни хора, после да се върне у нас заразен и ние тук да се грижим за него".

От Китай ще получим два вида защитни маски, като първите от тях ще са за работещите у нас в РЗИ-ата, митниците, МВР и в други институции, каза от своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По думите му, вторият вид защитни маски са FFP2 и са медицински маски, като те са предназначени за РЗИ-ата и болниците.

Ще получим от най-добрите респиратори, които произвежда Китай, като те се използват от почти всички европейски държави, съобщи министър Кирил Ананиев.

Новините от днес и със задна дата