събота, 4 април 2020 г.

COVID-19 отнесе още трима, жертвите вече са 17

Още трима души, диагностицирани с коронавирус, издъхнаха днес в столични болници, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

48-годишна жена е починала в "Пирогов", а двама мъже - на 54 и 86 години - в УМБАЛ "Света Анна".

Така общият брой на жертвите на новото заболяване в България стана 17.

По данни на здравното ведомство, 54-годишният мъж е страдал от хронична обструктивна белодробна болест, но е имал и диабет и хипертония. Другият починал е бил с белодробна недостатъчност и сърдечни заболявания. 

Издъхналата в "Пирогов" жена е била приведена в лечебното заведение от столичната Пета градска болница. Поставена е на апаратна вентилация. Тя е била с кетоацидоза (това е едно от най-опасните остри усложнения на захарния диабет, което може да доведе до диабетна кома или дори до смърт- бел. ред).

Въпреки усилията на медицинския екип жената е починала.

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семейството и близките на починалата.

Междувременно Световната здравна организация предупреди, че все повече млади хора се разболяват сериозно или умират от коронавирусната инфекция.

"Като цяло повечето от хората, които преживяват тежко COVID-19 и биват приети в интензивно отделение, са хора в по-напреднала възраст и обикновено имат едно или повече придружаващи заболявания. Това, обаче, което се вижда в някои страни, е че пациенти на 30, 40 и 50 години, все по-често попадат в интензивни отделения, и случаите им все повече завършват със смърт", заяви д-р Мария Ван Керхове, експерт в СЗО на пресконференция в Женева.

Новините от днес и със задна дата