сряда, 8 април 2020 г.

Танева: 50% българско в търговските вериги и това ще е закон

Земеделският министър Десислава Танева даде категоричен отговор на Сдружението за модерна търговия (СМТ), което представлява големите търговски вериги  у нас. Попитана на извънредния брифинг в МС за коментар по острата им позиция от вторник, 7 април, Танева заяви следното:

"Нямам коментар, защото тази позиция беше пълна с манипулации. Да, ние ще въведем задължение на всички оператори, които имат представителства в цяла България, в областните центрове - с търговски обекти, да предлагат местна регионална продукция на потребителя. В това няма абсолютно никакво вмешателство в досегашните им канали на доставка, логистика, разпространение. Това е минималното, което сме длъжни да направим като държавници, за да съхраним нашия народ".

Танева припомни, че от доста време води с тези вериги диалог, който е безплоден.

Министърът уточни, че търговските вериги ще бъдат задължени да предоставят 50 на сто от площите си за продукти, българско производство, против което се обявиха от СМТ. За целта е подготвено проекторешение на Министерския съвет, работи се и по законодателни текстове, които да се гласуват от Народното събрание, когато то заработи.

"В настоящето положение на криза, може пенсионер с 240 лв. да я дари за битка в тази криза и да подкрепи крайно нуждаещи се, а не може търговски оператор с "ен" на брой обекти, генериращ такива приходи, да направи минималното усилие дребният производител да продава в обекта му в провинцията. Това е нонсенс, не подлежи на коментар", коментира Танева.

От СМТ вчера алармираха, че в резултат на новите изисквания, които погазват основните принципи на пазарната икономика, може да се очакват повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество.

Договорили сме местните търговци на храни да предлагат родно производство на плодове и зеленчуци, каза още министърът на земеделието, храните и горите. Танева благодари на всичките 160 местни търговци от всички области в страната с повече от два обекта, които, по думите й, са проявили отговорност и загриженост.

За тях на УС на фонд "Земеделие" вчера е гласувана подкрепа за продажба на българско оранжерийно производство на домати и краставици, което вече се реколтира, отбеляза министърът. Ефектът на тази помощ ще бъде оценен след изтичане на крайния й срок - в края на май, добави тя.

Земеделските производители да бъдат активни в Бюрата по труда по областите и своевременно да заявяват нужния им персонал за прибиране на реколтата, призова още земеделският министър, припомняйки, че през следващия месец започва кампанията по розобера.

Ще стигне ли българското агнешко

Имаме производство на агнешко месо, което е достатъчно да задоволи националното ни потребление във връзка с предстоящите празници. Взели сме всички мерки до пазара да достигне българско прясно, отбеляза Танева.

Тя уточни, че съгласно предписанията на БАБХ и на действащото европейско и национално законодателство, всички производители ще могат в присъствието на ветеринарен лекар да колят животните си във фермите и при тях да има пряк достъп на клиенти, каквато е многогодишната им практика.

За улеснение на клиентите в условията на карантина заради коронавируса, МЗХГ ще представи на МВР списъците на фермерите, които имат право да колят животни, информира министърът. Така потребителите ще могат да стигнат до тях безпрепятствено и "да се снабдят с българско прясно агнешко месо за трапезата", допълни тя.

Танева благодари и на кланиците, общо 64 на брой, които са получили подкрепата от 7 лв. на агне, за да може месото да достигне по най-прекия път до българския потребител. Тя изрази надежда, че целият сектор ще се справи с предизвикателството - българската продукция да достигне до крайния потребител.

Десислава Танева отбеляза, че розоберът идния месец "ще ни е първото изпитание". Тя нарече "добро решение" направеното по отношение на възможността за временно наемане на работници за прибиране на реколтата и подчерта, че необходимите за това умения могат да бъдат усвоени бързо. Танева и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева са информирали земеделските производители да подават данни, за да се насочват безработни хора за работа там.

Новините от днес и със задна дата