сряда, 8 април 2020 г.

Таксиметрови шофьори протестираха, искат държавна помощ от 1000 лева

Решено: Тарифите на варненските таксита поскъпват - Зала Пленарна ...

Таксиметрови шофьори излязоха на протест в София. Те искат държавна помощ в размер на 1000 лева, замразяване на лизингите, намаляване наполовина на таксата за използването на системата, през която получават адреси и да получават съдействие от полицията при проблеми, създавани от клиенти.

„Ние сме най-големите данъкоплатци в страната и трябва да бъдем подкрепени в този труден момент когато разходите ни са в пъти по-малко от приходите“.

Това каза за БГНЕС таксиметровият шофьор Петър Караиванов, който е съорганизатор на демонстрацията по време на пандемия.

„В момента, в тази криза, в това извънредно положение, искаме ваучери за 1000 лв. – за гориво, за сервиз, за ремонт на колите, за ЦДП и за всички текущи разходи“, посочи водачът на жълт автомобил.

Шофьорите поискаха такситата да имат право да се движат в бус лентите, както и да се осигури зона за сигурност в автомобилите, както е по света.

„Искаме защита и от полицията. Не да ни казват, че не им е в правомощията, когато клиент не иска да си плати сметката или някой пиян ни прави проблем“, добави още Караиванов и каза, че градският транспорт е опасен за здравето и е необходимо той да бъде намален.

Според него предприетите мерки от държавата са половинчати и не се спазват от всички. Той посочи и другият болезнен проблем за тях – ниските тарифи, на които возят и подчерта, че те не са пипани от 8 години, а през това време всички цени са се повишили.

Дневната тарифа трябва да е 1.60 лв., а нощната – 2 лв. Първоначалната такса навсякъде се определя на цената на два билета, следователно става 3,20 лв. първоначална такса и 80 ст. за престой“, обясни още Караиванов.

Колегата им Ангел Атанасов е дошъл да подкрепи исканията на протестиращите и не може да си обясни защо точно сега правят тази демонстрация, при условие, че тези проблеми не съществуват от днес. Той каза, че обмисля да смени професията, защото печалбите драстично са намалели.

Докато те протестираха на жълтите павета пред „Александър Невски“ в Министерския съвет вървеше среща с представители на бранша. Стана ясно, че държавата е поела ангажимент да обсъди проблема на бранша и по този повод организаторите съставиха списък, който ще бъде предаден на общината.

„Ще има помощи, които тепърва ще бъдат детайлизирани. В бъдеще може би ще е необходима и още помощ“, обясни Атанас Шарков и призова цялото общество да бъде солидарно.

Новините от днес и със задна дата