сряда, 8 април 2020 г.

СЗО: Сега не е моментът за отслабване на мерките в Европа

Европейският клон на Световната здравна организация заяви днес, че въпреки "положителните признаци", които се наблюдават в някои държави в региона, е твърде рано да бъдат намалявани мерките за овладяване на разпространението на новия коронавирус, предаде Франс прес.

"Не е моментът за отслабване на мерките. Време е да удвоим и да утроим за пореден път нашите колективни усилия за отстраняване на вируса с подкрепата на цялото общество", заяви регионалният директор на СЗО Ханс Клуге на пресконференция, излъчена онлайн в Копенхаген.

Той определи ситуацията в Европа като все още "много тревожна". Той призова правителствата да обмислят "много внимателно", преди да отслабят мерките за контрол на заразата.

"Драматично увеличение на случаите от другата страна на Атлантика повлиява на възприемането на оставащата много тревожна картина в Европа", посочи д-р Клуге и добави, че все още остава дълга отсечка от маратона.

СЗО призова "всички държави" да положат по-големи усилия в три области: защитата на медицинския персонал, предпазване на здрави хора от съмнителни и вероятни случаи и общуване с населението.

Световната организация насърчава правителствата и властите да поддържат структурите за контрол и да комуникират постоянно, така че всички да се съобразяват с настоящите и възможни бъдещи мерки".

Д-р Клуге изтъкна, че някои от най-засегнатите държави като Испания и Италия, "започват да наблюдават признаци за намаляване на темповете на увеличение на новите случаи". Въпреки това, "седем от десет от най-засегнатите държави в света са в Европа", подчерта регионалният директор на СЗО.

Би било опасно да си мислим, че сме стигнали до края, предупреди д-р Клуге.

В началото на седмицата Австрия, Норвегия и Дания обявиха за постепенно намаляване на ограниченията от средата на април.

След завръщане от Испания д-р Брус Ейлуърд, висш съветник на генералния директор на СЗО, каза на пресконференцията, че е твърде рано да се говори за оптимизъм, но разпространението на заразата в тази страна "определено намалява".

ЕК отложи за близкото бъдеще предложенията си за излизане от карантината

Европейската комисия реши днес да отложи за близкото бъдеще приемането и представянето на препоръки за излизане от карантината, наложена в ЕС заради епидемията от Covid-19. Говорител на ЕК посочи, че комисията отчита, че различните държави от Общността са в различен етап от борбата с разпространението на заболяването.

В никакъв случай не даваме знак, че е време за премахване на ограниченията. Искаме препоръките да играят положителна роля. Ще дойде време и за поуки, но днес сме насред епидемията, добави говорителят. Той уточни, че целта на комисията е да въведе съгласуваност при отделните национални решения за излизане от карантината. По неговите думи е важно държавите предварително да съобщават намеренията си в тази посока.

Говорителят добави, че е необходимо мерките в защита на общественото здраве да бъдат съобразявани с работата на единния пазар. Държавите са в правото си да предприемат мерки по своя преценка, допълни той. По неговите думи при първоначалното въвеждане на ограниченията са били създадени затруднения за движението на стоки и хора, както и за снабдяването на производството.

Комисията вчера изрази готовност да приеме днес насоки за прекратяване на карантината в ЕС. Говорителят обаче потвърди, че това намерение се отлага заради реакцията на някои европейски столици. ЕК предупреди, че ще следи за мерките, предприемани на национално равнище в обстановката на извънредно положение. Комисията настоява тези мерки да се вписват в конституционните рамки и да отговарят на европейските и международните изисквания за основните права.

Според ЕК досега в повечето случаи въведените мерки са ясно ограничени във времето. Комисията съобщи, че ще следи въпроса с върховенството на закона и как мерките се отразяват на демократичния дебат и честните и свободните избори. ЕК уточни, че това наблюдение ще се запази, докато ограниченията заради епидемията са в сила.

Новините от днес и със задна дата