събота, 4 април 2020 г.

498 заразени, сред тях 12-месечно бебе. Чакат проба от починал


498 са вече заразените с коронавирус у нас, като през вчерашния ден са регистрирани нови 21 случая. Чака се пробата на 43-годишен мъж, който вчера около 16.30 ч. е приет в болница и няколко часа по-късно е издъхнал. Той е бил с всички симптоми на заболяването. Това съобщи на редовния брифинг началникът на Военномедицинската академия и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Враца е новата област, в която за първи път е регистриран случай на Covid-19. Заразеният е 57-годишен мъж, който не е приет в болница и е с лека симптоматика.

Общо 173 души са в болница, от които 20 са в интензивно отделение. В София са 97 приетите, от които са 17 са в интензивни. Пловдив са 14 приетите, три са интензивни.

Най-много от новите случаи са в София - 8, в Бургас има двама - мъж на 34 г. от Несебър, който се завърнал от Банско на 1 април, и една жена на 33 г. В Добрич има положителна проба на бебе на 1 година, което е с ларингит. И двамата родители и детето им са с доказани Covid-19.

Медицинският персонал с положителна проба е 23 души. Излекуваните пък са 34 - новите са четири - двама в "Пирогов" и двама във ВМА. Общо 22 мъже и 12 жени - средната възраст е 47 години.

"Призоваваме всички граждани, които констатират нередности и нарушения (на мерките за ограничаване на Covid-19), да се обадят на органите на МВР", каза още ген. Мутафчийски.

"Състоянието на 4-годишното дете от Велико Търново, прието в "Пирогов", е в стабилно състояние и с една отрицателна проба засега, сега се прави и втора", допълни той.

Ген. Мутафчийски отбеляза, че депутатът д-р Хасан Адемов, който даде положителна проба за коронавируса, е правил дарение в областта, от която е депутат (Добрич- б.р.), но там не е имал контакт нито с пациенти, нито с широк кръг лица: "Те са издирени, както и семейните контакти и в резултат на това първите резултати са налице - неговата съпруга също е положителна".

"Д-р Даниела Дариткова е силно притеснена за своите контакти с пациенти и близки и е дала най-надлежно в епидемиологичното проучване имената на всички лица, с които е контактувала и проучването продължава", посочи още ген. Мутафчийски.

Д-р Дариткова е преглеждала едни от първите доказани пациенти в Смолян, тя е декларирала, че взема всички мерки за лично предпазване.


Новините от днес и със задна дата