вторник, 14 април 2020 г.

Интерпол разкри престъпна схема с медицински маски за почти 2,4 милиона евро

Служители на Интерпол съвместно с властите на Германия, Ирландия и Нидерландия успели да разкрият престъпна схема за почти 2,4 милиона евро, предаде БГНЕС. Тя е била свързана с продажбата на маски за медиците в Германия в разгара на пандемията от коронавирус, съобщи пресслужбата на международната организация.
Финансовите институции и властите в трите държави, координирано с Интерпол, разкрили престъпна схема, при която са използвани „пробити“ електронни пощи, мошеничество, свързано с предплата и пране на пари, се казва в съобщението. През март германските органи в областта на здравеопазването, търсейки медицински маски, се свързали по електронната поща с компания в Испания, която твърдяла, че разполага с около 10 милиона маски. Компанията не успяла да ги достави, но препоръчала доставчик от Ирландия.
Впоследствие с ирландския доставчик бил случен договор за доставката на 1,5 милиона маски, които трябвало да бъдат доставени от Нидерландия с 52 камиона, съпроводени от полицията. Купувачът предплатил 1,5 милиона евро, но в последния момента ирландската компания заявила, че не е получила парите и че на доставчика в Нидерландия трябва да бъдат преведени 880 000 евро, за да се състои сделката.

Въпреки това маски в Германия не са доставени. След началото на операцията разследващите органи в Нидерландия успели да проследят пътя на преведените уж на доставчика 880 000 евро. Голяма част от сумата била преведена в британска банка на сметка, свързана с Нигерия.
Както станало ясно по-късно, мошениците успели да създадат копие на сайта на реално съществуваща в Нидерландия компания, за да изпълняват престъпните си схеми.
В Нидерландия са задържани двама заподозрени, но се допуска, че престъпниците може да са повече. Задържаните не са свързани по никакъв начин с производството на медицинско оборудване – те са просто опитни мошеници, които са видели възможност да заработят пари на фона на избухналата епидемия от коронавирус, заяви генералният секретар на Интерпол Юрген Щок.

Новините от днес и със задна дата