вторник, 14 април 2020 г.

Революционното лечение на COVID-19 в Турция вече дава резултат

Положителен ефект се наблюдава в Турция от лечението с кръвна плазма, прилагано при пациенти с Ковид-19 в тежко състояние, съобщи д-р Керем Кънък, председател на турската организация на Червения полумесец.
„Получаваме положителни сигнали от лекари, които се грижат за сериозно болни хора, подложени на терапия с плазма“, посочи Кънък пред Анадолската агенция.
Терапията действа с антитела от кръвта на излекуван пациент, които се прехвърлят на болен, обясни председателят на турския Червен полумесец. Той посочи, че засега броят на болните, лекувани чрез този вид терапия, е много нисък, тъй като Червеният полумесец едва наскоро е започнал да събира плазма от първите пациенти с COVID-19.
Това лечение в Турция е започнало да се прилага две седмици след първото оздравяване на пациент в сътрудничество със здравното министерство и университета Хаджеттепе, уточни Кънък.
„Един донор, който се е възстановил от COVID-19, може да дари около 400 мл плазма шест пъти за шест седмици. Това означава, че един излекуван пациент може да помогне за оздравяването на шестима болни“, обясни още лекарят./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата