понеделник, 9 март 2020 г.

Доктор от Оксфордския институт изтъкна голяма аномалия с коронавируса в България


Според доктора от Оксфордския институт Петър Марков досегашната липса на заразата у нас е била аномалия, а случаите в съседните страни били преподставка за разпространението, предава bTV.
Отдалечеността на случаите от северната част на страната ни от Гърция, откъдето според премиера е т. нар. нулев пациент, не било необичайно.
„Къде точно в България възниква случай е по-скоро свързано с това откъде пътуват хора - от и за заразени места, ние не можем да знаем хората къде пътуват по работа и откъде са. Тоест, тука не бих казал, че директната географска близост с мястото, откъдето е дошла инфекцията, е толкова важна, колкото маршрутите на хората. Ние знаем, че Италия е по-далече от Гърция, но тя е по-вероятно място, откъдето може да е дошла инфекцията“, смята Марков.
Според него трябва да се прецени дали случаите са в сравнително добро здравословно състояние: „Защото все още не са възникнали тежки симптоми или защото са започнали да се възстановяват. Стадият на заболяване при първите открити случаи в епидемията може да бъде важна индикация от колко време има разпространяване на болестта на място. Ако ние откриваме хора, които са били заразени преди да речем 2 или 3 седмици - особено такива, които не са пътували в България, това означава, че преди 2 или 3 седмици е имало заразни хора, които да ги заразят“, каза специалистът.
Ако това бъде доказано, Марков прогнозира много повече потвърдени случаи в най-скоро време. Коронавирусът трудно би се комбинирал със сезонния грип, но епидемията тества здравната система. Ангел Кунчев: Пациентите с коронавирус в Плевен и Габрово се подобряват

„Важният резултат от епидемия от грип Б е че това ще упражни натиск върху капацитета на болниците, на отделенията, на инфекциозните отделения и отделенията за лечение на по-тежко болни хора в тези случаи, в които има усложнения. Ние така или иначе вече имаме епидемия, която води до заболяване на много хора и ако отгоре на нея имаме епидемия, която е от друг вид вирус, която също ще започне да разболява хора - това ще е главният проблем.
Добрата новина е, че превенцията за единия вирус е точно същата, каквато е превенцията за другия вирус. Така че ако взимаме мерки, то ние едновременно ги взимаме и срещу двата вируса - и срещу двете потенциални епидемии. Друг много важен въпрос е да се регулира готовността да се лекуват тежко болни.
Засега ние нямаме много открити случаи, но ако се случи негативен сценарий, при който започнат много бързо да нарастват случаите, то ние ще започнем да имаме и хора, някои от които и тежко болни. Това означава, че трябва да има капацитет в големите градове, не само в София от отделения за интензивно лечение, които са в изолация“, смята Марков.
Заради коронавируса: МЗ разпореди да не се посещават кина и театри у нас Ключова в борбата с разпространението в страната е максималното намаляване на контактите, а различните резултати в тестовете на едни и същи пациенти не били притеснителни.
„Никой тест не е перфектен. Различните тестове използват различна методология и всеки тест има процент от случаите, в които не улавя инфекцията. И точно затова колегите както виждам правят 2 дори 3 теста за всеки пациент, тестовете не са идеални“, обясни още специалистът.

Новините от днес и със задна дата