понеделник, 9 март 2020 г.

Имунологът Чобанов: Деца не боледуват от коронавирус


 Няма как България да бъде подмината от коронавируса. Около това мнение се обединиха в „Тази неделя“ вирусологът в БАН Радостина Александрова и Андрей Чорбанов, ръководител на департамента по имунология към БАН.
„Въпросът не беше дали, а кога ще бъде потвърдено наличието на COVID-19 у нас. Една въздушно-капкова инфекция няма как да бъде спряна. Вирусите не признават граници“, каза Александрова.
„Държавата се опитва да предприеме мерките, които предприемат и по света.
„Невидимите“ преносители на вируса, които изкарват много леки форми на заболяването, могат да бъдат основоположници на едни големи вериги от хора“, допълни Чорбанов.
"Цинизмът обаче е, че те няма да спомогнат особено много, както не се справят в момента в Северна Италия. Там броят на случаите се увеличават. Мога да се обзаложа колко много хора у нас ще отбележат празника днес, без да се притеснят“, каза Чорбанов.
По думите му не е ясно защо от коронавирус не боледуват деца. Според него твърдението, че те са с по-силна имунна система граничи с абсурда.
„70% от болните от грип са деца. Не е това причината. В световен план учените спорят какъв е точно пътят за инфекцията“, допълни той.
Според него това да разберем кой е нулевият пациента по никакъв начин няма да даде кой знае какво предимство в борбата с разпространението на коронавируса у нас.

Новините от днес и със задна дата