сряда, 4 март 2020 г.

Архитект отглежда риба и сади зеленчуци на покривите в центъра на Брюксел / Видео


Резултат с изображение за „архитет отглежда риба и сади зеленчуци в Бруксел“
 Фермата функционира като кръгова икономика: нищо не се губи, всичко се преработва. Енергията във фермата се осигурява основно от загубата на енергия в сградата, над която е изградена, както и от слънчеви панели.

Най-големият подвиг на тази градска ферма обаче несъмнено е отглеждането на риба в самия център на града и употребата на рибните екскременти за подхранване на растенията. В големи басейни се развъжда т. нар. раиран лаврак - произхождащ от Латинска Америка.
Биологични филтри обработват рибните екскременти и ги превръщат първо в нитрити, а после в нитрати, които подхранват насажденията от домати, патладжан и чушки в оранжерията.
Изборът на този вид морска риба е направен, тъй като метаболизмът ѝ позволява отглеждане в затворена система поради стадното ѝ чувство и навика да живее в устията на реки и в самите реки, обяснява архитектът.
 Майсторите готвачи много ценят отличните ѝ вкусови качества, както и това, че се доставя съвсем прясна, само за няколко часа, вместо за няколко седмици както е обичайно.
Точно над аквапоник системата е изградена свръхавтоматизирана оранжерия, където напояването и светлината стриктно се контролират.
Върху големи плъзгащи се плоскости се отглеждат различни растителни подправки, преди да бъдат доставени по магазините и супермаркетите.
Външната зеленчукова градина дава възможност да се обучават хора по програми за социално приобщаване и професионално обучение на асоциация Грот Ейланд (Groot Eiland). Те се грижат за плодовете и зеленчуците и ги превозват до ресторанта на асоциацията, където ги приготвят сами.
Очаква се този селскостопански почин без пестициди, антибиотици и изкуствени торове скоро да намери последователи във Франция, а след това и в други европейски страни, изтъква Стевен Бекерс.

Новините от днес и със задна дата