събота, 28 март 2020 г.

Как да подредим гардеробите според метода на японката Мари Кондо/ ВИДЕО


Пролетта е вече тук и макар че температурите навън не са все още съвсем пролетни, сега имаме идеалния шанс да останем вкъщи и да се отдадем на подреждане. Подреждане на дома, на мислите си, на целите си, на гардероба си. Всички имаме поне по един гардероб, в който е настанал истински хаос. Понякога дори не си спомняме колко дрехи имаме, защото не ги виждаме, защото и не ги намираме.

Можем да постигнем истинска хармония обаче, когато надникнем в подредения свят на японката Мари Кондо. Това е очарователен и нестандартен начин да въведем ред в дома си. Идеята е човек да се освободи от всичко излишно в дома си наведнъж.
Нашият дом е нашата крепост, затова никой не би се чувствал добре в крепост, затрупана от ненужни дрехи и всякакви други непотребни вещи. Според Мари Кондо, можем да се почувстваме много по-добре и по-свободни, когато се отървем от онези неща, които вече не ни служат и не ни носят радост.
Как да се освободим от старите вещи
И отговорът на японката е "наведнъж".
Както при всяко друго нещо, което правим и тук трябва да имаме план и визия. Първо трябва да си представим как искаме да изглежда гардеробът ни и домът ни като цяло. Ако е необходимо, дори го нарисувайте. Имате време за това.
После преминаваме към самото чистене и изхвърляне. Мари Кондо съветва това чистене да не става малко по малко, ден след ден, а да изхвърлим всичко ненужно наведнъж, като започнем от събирането на ненужни вещи от един вид.
Изваждаме всичките си дрехи, докосваме всяка една от тях и в зависимост от това дали ни носи радост, или не, я запазваме или изхвърляме. Мари подчертава, че не е важно само какви спомени ни носи дадена вещ, важното е дали тя носи радост не на човека, който сме били някога, а на човека, който сме сега. Ако една вещ не доставя удоволствие, просто ѝ благодарим за услугите ѝ и я изхвърляме.

Съхраняването на вещи ни прави вещомани, казва Кондо. Грешно е да си мислим, че те ще ни потрябват, никога няма да стане, а дори да ни потрябват, можем да си купим нови, които да ни носят повече радост.
Как да подредим гардероба си
След като се отървем от всичко ненужно, което ни спира да вървим напред и не ни носи позитивна енергия, важно е да подредим. Мари Кондо съветва да сгъваме дрехите си по определен начин, във формата на идеален правоъгълник и да ги поставяме изправени в гардероба, като така ще ги предпазим от намачкване и винаги ще виждаме всяка дреха. Това е тайната на техниката на вертикалното подреждане.
5 важни съвета за подреждане на гардероба по метода КонМари:
1/ Не пазете старите и захабени дрехи с мисълта, че ще ви служат вкъщи. Нали и вкъщи искате да изглеждате добре. Когато се захабят или скъсат, купете си нови.
2/ По-тежките и тъмни дрехи закачете отляво в гардероба си, а по-леките и светли - отдясно - това ще придаде по-хубав вид на пространството и ще е много по-лесно да намирате онова, което ви трябва./Източник:life.dir.bg
3/ Подредете дрехите си по материи - памучни, вълнени, сатенени, дънки и т.н.
4/ Що се отнася до съхранението на чантите, знаем, че повечето дами разполагат с богата палитра от чанти, тях можем да съхраняваме една в друга, като ги разделим по материята, от която са направени - платнени, кожени и други.
5/ Няма нужда да купувате специални кутии за съхранение. Използвайте добре запазените си кутии от обувки, които могат да се пригодят за подреждане на чорапи, ръкавици, шапки и т.н.
Кондо съветва и когато си купим нещо ново, да го разопаковаме веднага, защото, чак след като го разопаковаме и го поставим на дадено място в дома си, то става наистина наше.

Методът за подреждане на дома на Мари Кондо, наричан "КонМари" по целия свят е лесен, изключително свеж и позитивен. И лишен от всякакво бързане или напрежение. Както казва Мари Кондо, не трябва да се напрягаме твърде много за подреждането. Докато почистваме дома си, винаги можем да спрем и да си починем, тъй като "дори и да се провалите, къщата ви няма да гръмне".


Новините от днес и със задна дата