събота, 28 март 2020 г.

COVID-19 взе още една жертва в България, заразените вече са 313


С 37 души се увеличиха заразените с коронавирус за 24 часа. Така броят нарасна до 313 души, съобщи на редовния брифинг ген. Венцислав Мутафчийски. Сред тях са 13 лекари и двама полицаи, които са в стабилно състояние.

Най-възрастният пациент е на 86 години. Тя е приета в болницата с минимални оплаквания, но за 4 дни състоянието ѝ се влошило и е пред интубация с тежка клинична картина в момента.
По време на редовния брифинг стана ясно, че мъж, който е един от двата тежки случая в "Пирогов", е починал. 
Най-младият пациент с коронавирус е 3-годишно дете. Генерал Мутафичийски поясни, че няма хоспитализирани деца към момента, защото това не се е налагало.
В София случаите на заразени са 200,  като 11 са от последното денонощие. Четири души са в "Света Анна. Жена-лекар от Пета градска болница също е с положителен тест.
Мъж от "Сити Клиник" и друг от медицинския институт на МВР също са сред далите положителна проба за коронавирус.
Има нов случай и във Варна и два случая в Пловдив, в болницата "Свети Георги" -  мъж на 83 години и жена на 47 години. Жената е персонал в неврохирургията, поясни Мутафчийски.
В Бургас има четирима заразени. Семейство с 2 деца на 15 и 20 години. Бащата се е върнал от Франция на 18 март.
В Кърджали има 2 случая.

На въпрос дали България смята да опита лекуването на COVID-19  с антитела от преболедували заразата ген. Мутафчийски отговори, че вече се работи по въпроса. Той заяви, че държавно предприятие към Министерството на здравеопазването се е заело с проучвания в тази насока. Мутафчийски подчерта, че подобен метод на лечение не бива прибързано да бъде смятан за панацея. 
Мутафчийски обобщи, че домашните посещения при новородени бебета от педиатри не бива да спират и няма забрана.
Той обаче посъветва онези младежи, които се готвят да ходят на бригада в Щатите:
"Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде!" 

Новините от днес и със задна дата