вторник, 17 март 2020 г.

Проф. Воденичаров посочи главния виновник за предаването на коронавируса


 Проф. Емил Воденичаров, катедра „Хигиена“ в Медицинския университет, обясни пред Нова телевизия, че борбата срещу коронавируса има три насоки – едната административните мерки, които взе правителството. Личната хигиена е вторият ключов момент.
Коронавирусът се задържа във въздуха твърде малко. На една маса се задържа до 4-5 часа. Най – опасни са дръжки, входни врати. Проникването на вируса става по три пътища - лигавица, носоглътката и устата. Главен виновник за предаването на това тежко заболяване са ръцете, заяви той.
"Има риск от ръцете да попадне на лицето и от там на лигавицата", каза той.
"Ръцете се мият като се събудиш, преди всяко хранене, при взимане на лекарства, при гримирането и поставянето на контактни лещи. Миете ръцете след ходене до тоалетна, изхвърляне на боклук, при кихане, изкашляне, изсекване.", каза Воденичаров. 
"Ръкавиците се махат от долния край и обръщат така на обратно. Маските и всички предпазни средства трябва да се изхвърлят на различно място - кофа с капак", съветва той. По думите му не е препоръчително да се ползват само и единствено дезинфектанти.
"Още в антрето трябва да се събуват обувките, защото ние сме ходили по улиците, където има не само коронавирус, а и други болести. Коронавируса се съдържа и по улиците, дебело подчертавам. Някои го имат това събуване за маниер, но това е правилният начин за профилактика", каза Воденичаров. "Връхните дрехи е добре да се проветряват. Слагат се на закачалка и се изнасят навън. 3 часа са достатъчни, за да бъдат дезинфекцирани", каза той.
"Най-мръсният аксесоар е мобилният телефон. Едно изследване на микробиолози от Аризона показва, че там има 10 пъти повече микроорганизмни, отколкото на тоалетната чиния. Добре е да ги чистим с мокри кърпички. Чистенето трябва да е при изключен джиесем. Може да се използва и микрофибърна кърпичка с парфюм", заяви той.

"При липса на дезинфектант може да се използва белина за чистене на подове. Оцет не бих казал", заяви експертът. Според него няма да има ефект, ако например си измием ръцете с водка за дезинфекция. Причината е, че трябва да има поне 60% спирт в дезинфектанта, а при алкохола е около 40.
"Еднакво е действието на течен и твърд сапун, обясни проф. Воденичаров.

Новините от днес и със задна дата