четвъртък, 5 март 2020 г.

Още дъжд и капризна Баба Марта в следващите дни


Нестабилното мартенско време продължава.
На много места в страната през изминалото денонощие паднаха немалки количества валеж. Ето количествата от вчера сутрин до 8 часа тази заран на някои места: 11 литра на квадратен метър във Видин, 9 в София, 13 в Сливен, 18 в Сандански и цели 28 литра -в Кърджали. По-малко - от половин литър до 2-3, са валежите на североизток.

Днес ще бъде облачно. Преваляванията в западните райони постепенно ще спират. Все още ще превалява в източната половина на страната. Температурите след обяд ще са от 6 до 11 градуса. в крайните източни райони до около 13.
Привечер от запад облачността над западната половина на страната временно ще се разкъсва и намалява.
През нощта валежите от дъжд ще спират и над източните райони. Утре сутрин минималните температури ще бъдат от около нула, минус един до 4 градуса, в крайните източни райони до 6-7 градуса.

През деня вятърът над източните райони и в планините отново ще се ориентира от юг и ще започне да се усилва. Максималните температури ще се повишат и ще бъдат от 11 до 16 градуса. Сутринта ще има слънчеви часове, но след обяд облачността от запад ще се увеличи. До вечерта ще остане почти без валежи.
В събота ще се затопли още. Минималните температури ще са от 3 до 8, а дневните - от 13 до 18 градуса. Още сутринта и преди обяд от югозапад отново ще завали дъжд, който през деня ще обхване голяма част от страната, без крайните североизточни и източни райони. В Източна България ще се усили южният вятър.
В неделния ден от северозапад ще прониква по-студен въздух, който отначало ще обхване западните райони. Вятърът ще се ориентира от северозапад. Минималните температури ще са от 4 до 9 градуса, а дневните - от 10 на северозапад до 19-20 в крайните източни райони. Ще бъде облачно, с временни разкъсвания на облачността и  на места отново ще превали дъжд.
В понеделник дневните температури ще са от 8 до 12 градуса, а дъжд ще превалява над югоизточните райони.
Във вторник и сряда облачността ще бъде значителна. Вероятността за превалявания намалява, но все още на места е възможен слаб дъжд. Температурите слабо ще се повишат и във вторник максималните стойности ще са от 9 до 14, а в сряда - от 10 до 15 градуса./vremeto.dir.bg

Новините от днес и със задна дата