понеделник, 30 март 2020 г.

Д-р Кенет Алибек: Коронавирусът не е биологично оръжие


Един от водещите специалисти в света в областта на защитата от биологично оръжие е д-р Кенет Алибек - епидемиолог от САЩ. През 1992 г. той емигрира от Русия в САЩ, където става професор и ръководител на Националния център по биологична безопасност на САЩ при Университета “Джордж Мейсън”. Написал е няколко книги на тази тема, а през 1994 г. Конгресът на САЩ го награждава с медала “Бъркли” за “изключителен принос в борбата за мир”.

Подбрахме за вас най-интересното от интервю с д-р Алибек.
- Д-р Алибек, някои хора вярват в конспиративната теория за възникване на коронавируса, който върлува по целия свят. Например, че е атака срещу Китай и по-точно срещу неговата икономика. Или пък, че това било антиглобалистко движение. Вие вярвате ли в това?
- Аз не вярвам в това, моята позиция е следната. През последните дни се появиха много различни версии. Наложи ми се да анализирам голям брой публикации. Лансираха се теории за диверсия на САЩ; за секретна лаборатория на Великобритания; за заговор на фармакологичните компании; за китайско биологично оръжие; за похищение на щама от китайски учени от Канада и експерименти в Харвард.
По повод на всички тези измислици, мога с увереност да кажа, че не съществува нито един реален факт, който да ги потвърждава. Трудно ми е да си обясня на какво основание известният експерт в областта на биологичното оръжие, д-р Никулин, направи изводи за диверсия на САЩ, и то по телевизията.
За съжаление, в период на такива епидемии и пандемии се появяват голям брой слухове, разглеждащи различни теории, изтъквани като факти. Неведнъж ми се е налагало да се сблъсквам с подобни ситуации. Например, през 2001 г., след срутването на кулите близнаци в Ню Йорк, някои хора сериозно повярваха, че това е дело на американското разузнаване. Този, който мисли логично, разбира, че по принцип е невъзможно да се пренесе такова количество взривни вещества, без това да се засече от камерите за наблюдение.
Друг пример е уж достоверната информация за ролята на референтната лаборатория в Алма-Ата. Всички забравят, че в този град вече десетилетия съществува противочумен институт, който се занимава с изучаване на зоонозните инфекции. Въпросната лаборатория е нищо повече от опит да се създаде класификация на патогените, присъстващи в различните региони, тъй като страхът от възможни терористични атаки, в т.ч. с използването на биологично оръжие, го има и в САЩ. Разбира се, аз не мога да извадя аргументи сега, за да променя мнението на онези, които вярват в тези теории. Просто ми се иска да кажа на мислещите хора, че всичко това е нищо повече от една от “теориите на конспирацията”. Дори само относителната нестабилност на този вирус във външна среда и неговата инактивация при не толкова високи температури показва, че това не е биологично оръжие.

- Какво тогава е коронавирусът?
- Световната здравна организация обяви, че коронавирусната инфекция (COVID-19), предизвикана от вируса SARS-CoV-2, придоби размерите на пандемия. Няма да цитирам статистика, тя се променя всеки ден.
Епидемията, възникнала в началото, изглеждаше като незначително огнище в Централен Китай, в град Ухан, въобще не се очертаваше като толкова страшна. Никой не очакваше, че ще придобие тези мащаби, в които сега се развива. Преди малко повече от месец в едно интервю за американската телевизия изказах предположението, че епидемията в Китай ще започне да затихва след три седмици. Това все пак започна да се случва.
Сега виждаме сериозно понижаване на броя на нови заболели в Китай. За съжаление, според мен, броят смъртни случаи ще се увеличава, тъй като много от заболелите и досега са в тежко и критично състояние. Друг проблем, който не взех под внимание, е бързото разпространение на инфекцията в другите, в т.ч. отдалечени от Китай страни. Расте броят на заболелите в много европейски страни, особено Италия, Испания, Франция и Германия. Сериозен ръст инфектирани има в Южна Корея и Иран... За съжаление, сега е трудно да се предскаже по-нататъшното развитие на ситуацията. Но предвид факта, че СЗО преквалифицира епидемията в пандемия, ситуацията може да се определи като непредсказуема.
Ако обаче се направи аналогия с развитието на епидемията в Китай и се отчете ефективността на мерките, които могат да бъдат предприети от правителствата на другите страни, може би ще наблюдаваме подобни тенденции. Т.е., броят инфектирани и заболели ще достигне определен пик, след което ще започне намаляване на заразилите се. Ние не трябва да разчитаме, че инфекцията изцяло ще си отиде от нас. Трябва да подчертаем обаче, че при адекватна и ефективна организация на медицинската помощ във всяка една страна, вероятността от катастрофален сценарий на практика се изключва напълно.


Аз смятам, че независимо от това, че коронавирусната инфекция по брой летални изходи е по-сериозна от грипа, няма вероятност тази епидемия да се развие в глобални мащаби с много милиони жертви.
Разбираемо е, че ситуацията никак не е проста, но ако погледнем внимателно демографската картина на дадената епидемия, смъртността сред децата и младите хора, както и тези на средна възраст, е съвсем незначителна. Трябва да се обръща внимание на болните с хронични заболявания и тези в преклонна възраст. Ако всеки си свърши добре работата, тази епидемия не следва да се превръща в някакво суперкатастрофално събитие. По време на грипна епидемия от усложнения всеки ден умират 2-3 хиляди души в света, но там не забелязваме особена паника, тъй като хората знаят с какво си имат работа.
- Вие се занимавате с разработка на ваксини и антивирусни препарати. Защо е толкова трудно създаването на ваксина против коронавируса?
- Смятам, че не е трудно да се създаде ваксина и вероятно вече съществуват прототипове на такава. Проблемът е в следното: невъзможно е да се ваксинират хората, преди да се проведат изпитания за безопасност и ефективност, а това обикновено отнема не един и два месеца, а много повече.
- Вие лично кога прогнозирате спад на разпространението на коронавируса?
- Най-вероятно понижаването честотата на случаите ще започне през април, в периода май-юни ще наблюдаваме значителен спад. Най-вероятно през лятото вече ще видим опашката, както се казва на епидемиологичната крива. Не е изключено обаче, нови случаи да се появят през късната есен на тази година. Но тогава вече ще сме значително по-подготвени и това ще се отрази на повишаването на преживяемоста.
- Какви последствия за световната медицина и икономика предвиждате от избухването на коронавируса?
- Най-вероятно последствията ще са достатъчно сериозни и вече се наблюдават първите признаци. Аз не съм специалист в сферата на икономиката. А относно последствията за световната медицина, за съжаление, особени последствия няма да има. Ние вече сме преживели голям брой епидемии и веднага щом започне да намалява паниката, изучаването на този вирус и заболяването ще останат в ръцете на относително неголеми групи учени. Ще се появят голям брой различни бизнесмени в медицината, които ще се опитват да продават това-онова, твърдейки, че ще е добра защита от коронавируса. Така е било и при предишни епидемии, така е и сега.
- Навремето сте работили временно в Главното управление при Съвета на министрите в СССР, където сте се занимавали с въпросите на биологичното оръжие и защитата от него. Сега, към днешна дата, има ли опасност от употреба на такова оръжие?
- Вероятността от използване на оръжие от страна на която и да е държава, практически е равна на нула, тъй като всеки агресор в отговор и като реакция може да получи удар с по-мощно ядрено оръжие. А що се отнася до вероятността от използване на биологично оръжие в качеството му на терористични атаки, това не бива да се изключва. Още повече, че такива терористични организации вече имат и специалисти в това отношение./Източник:zdrave.to 

Новините от днес и със задна дата