събота, 21 март 2020 г.

Няма да се ограничава движението на хора, които пътуват до работното си място


На днешния брифинг на кмета Димитър Николов и членовете на общинския кризисен щаб стана ясно, че случаите в Бургас на хора, заразени с коронавирус са се увеличили с още един. Третият пациент с доказана коронавирусна инфекция в Бургас е лекар от "Бургасмед", който е бил последната седмица в болничен. Изследван е вчера и е доказана инфекцията. Лекарят с коронавирус е от хирургичното отделение на болницата. Бил е в Пампорово.

Общият брой на контактните лица от медицинския персонал са 23 човека, а 14 са лежащоболните. Всички са под задължителна карантина. . От 20.00 часа снощи е наложена карантина и е затворено отделението в "Бургасмед". Изписаните пациенти от предходната седмица преди лекарят да излезе в болничен, са 27, на които е наложена карантина в домашни условия.
"Редуцирахме двойно представителите на кризисния щаб в заседанията с цел тяхната безопасност. Те ще са на разположение по телефон и електронна поща. Отделно от това вече работим в 24-часов режим и разширяваме параметрите за дезинфекция. Увеличава се броя на хората, които са под задължителна и тези, които са под доброволна карантина. ", сподели кметът Димитър Николов.

Взето е решение да бъде преместено едно от КПП-та от Бургас в посока кв. Ветрен, с цел да се улесни достъпа до кварталите Ветрен и Банево.
На всички териториални дирекции и кметства на населени места са изпратени служебни бележки, които да издават на собственици на имоти с адресна регистрация в Бургас, но живеят в селата до града.
"Тяхното движение няма да се ограничава. Няма да се ограничава движението на хора, които пътуват до своето работното си място. Молбата ми към всички е да прогнозират малко повече време за придвижване до работното място, защото задържането на пропускателните пунктове ще отнеме време. Ограниченията са за всички и трябва да ги спазваме", допълни още кметът.
От днес се забранява ровенето в контейнерите за смет на територията на община Бургас с цел да се предотврати пренасяне на короновирусна инфекция.
"Моля за по-голямо разбиране и съдействие към екипите, които дезинфекцират жилищните входове и дръжки на асансьорите. Вече имаме случаи на жители, които не желаят това и викат полиция или стигат до саморазправа. Ако има такива, които не желаят да им се дезинфекцират общите части на жилищните входове, нека да го заявят, за да не го извършваме", заяви кметът Николов.
Без предупреждения ще се правят замерванията на температура на хора в гетата с дрона с термокамера. Първият опит от вчера се оказа успешен. В едно от гетата термокамерата е засякла 4-ма души с повишена температура, а 2-ма от тях са съвпадали с лица под задължителна карантина. Затова екипът на РЗИ-Бургас ще извърши тест на място, а от ОД на МВР ще направят проверка за спазване на условията на карантина.
"18-те бедстващи грузинци са настанени в много добри условия. Осигурена им е храна. Разговарях с посланика на Грузия у нас и се търси начин да бъдат прибрани. Очакваме грузинските власти да се договорят с Турция, която засега отказва санитарен коридор за транспортиране до Грузия. Ако и това не стане имаме уверение, че ще бъде изпратен самолет да ги прибере. Засега спазват стриктно условията за карантина", сподели още кметът.
Рибари, които живеят в Бургас, а лодките са им извън Бургас и са регистрирани в ИАРА, могат да се снабдят с такива бележки от ИАРА или от местните власти, където са им лодките. Целта на министерската заповед е да се ограничат излишните пътувания, които не са спешни. Осигуряват се защитни средства и на частните болници.
Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров сподели, че лекарят с коронавирус няма частна практика в Бургас, а в болница "Бургасмед" е затворено и още едно отделение, за да може те да бъдат настанени там.
Към настоящия момент хората под карантина са 300 в Бургас, 450 в цялата област и тази цифра може да се променя. Изпълнява се зареждането на всички лечебни заведения с предпазни средства. На всички наши служители, както и на всички болници е разпоредено днес да издадат служебни бележки на работещите, които са извън Бургас и които наистина трябва да участват в лечебно-диагностичния процес, за да им осигурят безпрепятствен достъп до болниците. Същото е направено и за служителите на ЦСМП и на РЗИ.
Директорът на УМБАЛ - д-р Бойко Миразчийски сподели, че пациентката от Карнобат вече е в много добро състояние. Очакват се двете поредни отрицателни проби, за да бъде тя изписана. Лекарят с новодоказаната короноинфекция е без пневмония и без инфекция на долните дихателни пътища. В сравнително леко състояние и е под наблюдение.
"Предприели сме необходимите действия, на този етап това е засилено полицейско присъствие. Основното, за което следим навсякъде в града, както и в ромските махали, е да не се струпват хора на едно място и спазване на хигиенните мерки. Проведени са специализирани полицейски действия в кв. "Победа" - задържани са 11 човека, на един от адресите са открити медицински изделия, за които има съмнение, че са се разпространявали по нерегламентиран начин", заяви директорът на ОД на МВР - старши комисар Радослав Сотиров. Той допълни още, че полицейските служители са снабдени с нужните предпазни средства и дезинфектанти, и няма опасност те да се заразят при проверка на личните карти. Разходките край плажа не са разрешени, заповедта е достатъчно категорична. Контролираме и тази зона, всички нарушители подлежат на санкции.
Доцент Велинов сподели, че пробата на заразеният с коронавирус лекар е доказана в генетичната лаборатория на Бургас. В момента се изследват 4 проби. До края на деня очакваме още 14 проби на контактни лица плюс 23 на съмнителни, които се наблюдават и им се сваля в момента анамнезата. Пробите са от различни места.
"Три институции функционират в момента - лекарите и медицинските работници - стриктно да спазват мерките за безопасност. Втората институция са органите на МВР, които изпълняват контрола на решенията на националния и общинския щаб и заповедите на министъра на здравеопазването. Реагират на всички сигнали, но нямат неизчерпаема техника, затова молим за съдействие. На трето място са всички технически служби на Община Бургас - Дезинфекционна служба, детска млечна кухня, социалната услуга и други. Моля ви да им съдействате, защото качественото изпълняване на техните задължения ще помогне за по-бързо излизане от тази тежка ситуация. С разум и подкрепа Бургас може да преодолее тази беда!", завърши кметът Димитър Николов.
Важно! Вижте къде ще има КПП-та в Бургас

Новините от днес и със задна дата