събота, 21 март 2020 г.

Пуснаха от самолет 5 тона дезинфектант над Карнобат

Снимка: Булфото

Самолет на селскостопанскатата авиация дезинфекцира Карнобат от въздуха. На няколко пъти през деня машината облетя целия град и го посипа с 5 тона специален препарат, който е напълно безвреден за хората, животните и растенията, предава "24 часа".


Самолетът бил поръчан като дарение от сдружението на местните зърнопроизводители, след като се оказало, че техниката на фирмата, която общината ползва, не може да се провре по някои тесни улици, за да дезинфекцира всички дворове и къщи.

Кметът Георги Димитров обяви пълната дезинфекция на града заради заразената с корона вирус 39-годишна жена, която се завърна от Банско и 50 контактни с нея бяха поставени под карантина.
"Препаратът е със широк спектър на действие на основата на бензалкониев хлорид, действа само срещу вирусите", каза кметът Димитров. Общината осигурила препарата, а зърнопроизводителите платили пръскането му със самолета. Той действал само срещу вирусите, не бил вреден и за пчелите.
Подобна дезинфекция се прави за първи път в Карнобат. Освен заради COVID 19 общината предупреди местните жители да не излизат от домовете си, докато трае пръскането от въздуха.

Новините от днес и със задна дата