сряда, 4 март 2020 г.

Италия забрани прегръдки и целувки, затварят всички училища

Резултат с изображение за „италия коронавирус“
 Жителите на Италия да не се целуват, прегръщат и ръкостискат, да разговарят един с друг на разстояние от поне метър и да избягват местата, където се събират много хора. Това са само част от постановените от Научно-техническия съвет към правителството и оформени от него като декрет допълнителни строги мерки срещу взривилия страната преди десет дни и продължаващ настървено да върлува из нея коронавирус, пише „Монитор“.

До днес на обяд според официалните данни „Ковид-19“ вече е заразил на Апенините 2263-ма души, 160 са излекуваните напълно от него, а 79-ма са станали жертва на заболяването. Националният оперативен щаб с последна информация за коронавируса у нас! Според здравните власти в страната първата от тези цифри, която е скочила неимоверно на 1 и 2 март с близо 900 заразени, показва, че вирусът е все така витален и опасен. Резултатът от взетите на 21 февруари извънредни мерки срещу неговото разпространение, включително поставянето под строга карантина на 11 селища с близо 50-хилядно население, ще бъде ясен в началото на следващата седмица.
Очакванията са оптимистични, мнозина политици, журналисти и дори доктори предполагат, че до тогава, тоест през следващите няколко дни, ще бъде достигнат „пикът“ на заразата и тя ще започне да се „свива“. Но научните работници с медицинска квалификация и най-вече вирусолозите никак не са заразени с ентусиазъм. Просто защото една епидемия – а точно за това става въпрос в момента – според тях никога не свършва толкова бързо, тоест за две три седмици.
А като се има предвид нашествието на коронавирус в съседни на Италия страни, в „пейзажа“ на близкото бъдеще засега изобщо липсва розовия свят. Ето защо освен изброените в началото мерки – съвети, на извънредно заседание днес по обяд правителството на Джузепе Конте реши от утре до 16 март да бъдат затворени всички университети и училища на италианска територия. Същото се отнася за местата, където по принцип се събират много хора и могат да станат огнища на зараза – стадиони, спортни и фитнес зали, киносалони, театри и др. Поради тази причина поне още месец срещите от футболното и от другите спортни първенства ще се играят при закрити врати.
Обмисля се също така „червените зони“, тоест районите под строга карантина, където и птиче не може да прехвръкне, да бъдат разширени, като най-напред към тях може би ще бъде включен намиращия се на 50 км източно от Милано град Бергамо. Там вчера за пръв път бе констатиран коронавирус у новородено. В пакета от мерки на правителството се съдържат също така указания хората над 75 г. да пазят задължително домашното огнище, а тези над 65 г. да излизат навън от жилищата си само ако са в доказано добро здраве.

Според кмета на Милано Джузепе Сала, който днес по обяд бе гост в специалното отворено студио на в. „Кориере дела сера“, животът в Милано, в областта Ломбардия и в цяла Италия би трябвало да се върне към обичайния си ритъм най-рано след два месеца. Тоест доста дълъг период, през който на изпитание ще бъде подложена също така икономиката на страната и преди всичко туризма, където загубите вече се изчисляват на 9 млрд. евро. И за да бъдат компенсирани поне част от щетите в секторите на туризма, на услугите и в индустрията, където доста предприятия са спрели производството си заради карантина, кабинетът на Джузепе Конте одобри за пострадалите първа помощна финансова инжекция от близо 4 млрд. евро.

Новините от днес и със задна дата