неделя, 22 март 2020 г.

Андрей Ковачев: Действаме адекватно, вярвам, че ще преборим пандемията

Андрей Ковачев: Действаме адекватно, вярвам, че ще преборим пандемията
Трябва да се поучим от кризата, може да даде възможност за развитие на нови отрасли, коментира в интервю за "Монитор" евродепутатът от ЕНП/ ГЕРБ
-         Г-н Ковачев, европейските страни са изключително засегнати от кризата с коронавируса.  ЕК изрази готовност за финансиране, но с какво ще помогне това на страните и доколко са навременни тези действия?

-         - Нека първо уточним, че никога не можем да имаме подготовка за всичко, което може да ни се случи в днешно време. Независимо дали става дума за пандемия или друг катаклизъм. Все пак сегашното развитие на науката много по-бързо може да се адаптираме към съответната промяна. Знаете, че се търси интензивно ваксина, лечение на заразените. Всички ние обаче живеем в един солидарен Европейски съюз и искаме да покажем точно това на страните, които най-много са засегнати от пандемията. Така че направленията, по които се действа, са две. Първото е запазване на човешкия живот и ограничаване на заразата. За целта трябва да се вземат всички възможни мерки. Вторият приоритет е подпомагане на европейската икономика, особено на тези сектори, които пострадаха най-много заради кризата. Това са транспорт, туризъм, услуги, ресторантьорство. Затова и ЕК предостави на европейския инвестиционен фонд 1 млрд.евро именно за оборотните кредити на малки и средни предприятия. Програмите на Европейския съюз се преразпределят и ще бъдат използвани за преодоляване на кризата. Става дума за 812 млн.евро от евросредствата.
-         - Какво в същото ще предприеме европарламентът?
-         - На председателски съвет бе решено, че ще има сесия на 26 март от 10.00 часа. Но тя ще бъде дистанционна, за първи път ще се гласува по мейл. Служителите на ЕП няма да пътуват, за да не поемат риск за здравето си, а и искаме да изпратим към хората два важни сигнала. Първият е, че институцията работи и изпълнява ангажиментите си. Ще гласуваме три резолюции. И вторият-да покажем, че спазваме правилата и че не искаме да поставяме някой в риск.
-   - Каква всъщност е ситуацията в Брюксел в момента?
-         - От 18 март до 5 април са въведени мерки. Излизането от домовете е ограничено-възможно е само до аптеката и хранителните магазини. Също така при спешност до болница. Целта е да се предотврати заразата. Служителите пък, които не могат да работят от вкъщи, трябва да бъдат на разстояние 2 метра разстояние един от друг на работното място.
-   - Още преди няколко месеца обаче се говореше усилено за рецесия. Сега сме изправени пред още по-голямо предизвикателство-ще рухне ли икономически Европа?
-         - Пандемията е глобален проблем и няма да бъде засегната само Европа. Трябва по най-бързия начин да помогнем бизнеса да се възстанови, да се поучим от тази криза. Може да има възможност за развитие на нови отрасли, нека сме добре подготвени. Няма как да сме на 100% готови за такива катаклизми, но поглеждайки назад, ще видим, че такива случаи е имало и преди в историята. Чумата и испанският грип да дали милиони жертви. Сега медицината е напреднала и се надявам да имаме минимални щети и жертви, да намерим най-бързия начин за решение. Знаете, че ЕК с решение на страните-членки отпусна сума от 80 млн.евро на компания, която да открие ваксина.
-         - В момента няколко страни правят опити, дори започна да се тества.
-         - Така е, но това ще отнеме време.
-         - Живеем обаче в глобален свят, който ни изправя пред нови предизвикателства. Явно трябва да се научим да сме подготвени и да реагираме бързо. Въпросът е не подценихме ли тази опасност?
-         - Мисля, че реагирахме адекватно. Всичко зависи от това доколко като общество приемаме реалностите и се съобразяваме с тях. Дали вярваме на непотвърдени информации, които всяват паника. В момента сме свидетели на всякакви конспиративни теории. Смятам, че България адекватно посрещна предизвикателството и засега успяваме да ограничим заразата. Надявам се да сме дисциплинирани.
-         - Ще помогне ли един щаб на европейско ниво за преодоляването на тежката ситуация?
-         В момента всички европейски институции работят на дистанционен режим. Европейският съвет се събира също дистанционно. Има решение за екип от експерти към ЕК, които да дават препоръки и да споделят най-добрите практики за преодоляване на заразата.
- Това е поредно предизвикателство пред Европейския съюз-не само Брекзит, мигрантската криза отново напомни за себе си. Как ще излезе ЕС от тази ситуация, при условие, че негова ценност е свободното движение?
-         - Аз съм оптимист, вярвам, че ще се справим с тази криза. Ако характеризираме това глобално предизвикателство, то не е специфичен удар само спрямо ЕС. Заедно можем да се справим, спазвайки всички препоръки. Разбира се, че временно трябва да се ограничат пътуванията, свободата за пътуване не е отнета. Целта е самодисциплина, не можем да говорим, че ЕС се отказва от една от основните си ценности-свободното движение. Това трябва да бъде запазено и се надявам чрез предприетите мерки да се върнем към нормалния начин на живот. Но все пак нека си вземем поуките от случилото се. Добре е да се разбере и как точно се е стигнало до пандемията, която тръгна от Китай, защото в момента има много конспиративни теории. Нужен е научен отговор на всяка една информация. Науката все още не знае всичко.
-         - Видяхте, че хората изкупуват буквално магазините, липсва ли информираност, защо се стигна до тук?
-         - Това е заложено в човешката природа-всеки иска да осигури прехраната на семейството си. Но няма нужда от паника, има достатъчно продукти, беше решено да има зелени коридори между границата на страните-членки, за да няма забавяне при снабдяването с необходими стоки. Действията ни са оценени от европейските институции и се надявам да намалим броя на заразените./monitor.bg

Новините от днес и със задна дата