неделя, 22 март 2020 г.

Българска медицинска сестра от Ломбардия: От COVID-19 умират и млади хора, неболедували досега!

 Резултат с изображение за „корона вирус“
 Автор: Катя Стоянова ' BurgasNovinite.BG ' Рим
Преди да прочетете тази информация, бих искала да поясня, че много, ама много ми се искаше да ви я спестя. След днешните събития обаче, се почувствах принудена. Принудена от външни обстоятелства, а не от лично желание, защото си давам сметка колко е стресиращо това, което ще прочетете. Но нямам за цел да ви накарам да се стреснете или страхувате, а да мобилизирате усилията си в посока на вашата и на вашите близки сигурност!

Спазвайте всички правила на карантината, за да не ставаме и в България свидетели на нещо, което в Италия е вторичен резултат от проявена пословична небрежност, да не казвам безотговорност и първично неглижиране на проблема! Точно това се случи днес и в България. Г-н президентът наложи частично вето върху Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.
Мотивите: Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията, които се компенсирали с крайно рестриктивни мерки. Да така е! Тези липси и дефицити са неоспорим факт, сега вече имаме и липса на крайно рестриктивни мерки, които са пък крайно необходими при съществуването на тези липси и дефицити. Извинете ме за повторението, но тези липси и дефицити няма как да се компенсират с друго, освен с крайно рестриктивни мерки. И българския президент го знае отлично. Което ни навежда на мисълта, че целта на ветото е друга. Тъй като моята цел пък не е да политизирам проблема, защото очевидно всякакъв политически елемент е вече проява на антихуманност, а да ви запозная с реалността,  и който иска да се съобрази с нея, да го направи. Отговорните хора са способни да си самоналагат карантина и рестриктивни мерки и сами, стига да са достатъчно информирани за степента на опасност.

Уточнявам, че се намирам в Италия. С мен се свърза българска медицинска сестра, която работи като такава буквално в епицентъра на злото разпространило се в Ломбардия. Вижте какво сподели и сами си направете заключения дали имаме нужда от крайни рестриктивни мерки или не!  Името на източника, както и болницата в която работи от съображения за сигурност няма да спомена, но бих ги предоставила на разположение на българските власти, при поискване от тяхна страна.
--------------------------
Здравейте, медицинска сестра съм в Италия и работя на най - горещия фронт. Работя по 14/18 часа защото не стига медицинския персонал. Не е обикновен вирус и няма нищо общо дори и с най тежкия грип! При аутопсия белия дроб е разяден с огромни червени хематоми. Умират хора на 20,25, 30,40, 45 и т. н. Умират хора които никога не са боледували и не са имали патологични проблеми. Хора в отлично здраве убити от проклетия коронавирус. Знаете ли, че когато не стигат вентилаторите се прави избор? Този който има по голям шанс на него се дава вентилатор? Знаете ли, че се умира в пълна изолация без да имаш възможност да се сбогуваш с близките си? От понеделник на умиращите ще се дава таблет, за да могат да се сбогуват с близките си. Всяка сутрин военните камиони вземат мъртвите и ги водят да бъдат кремирани. Няма погребения, няма последно сбогом.
Скъпи сънародници не омаловажавайте коронавирус. И няма нужда да се мъчите да мислите как е дошъл. В момента най важното е да се спасят колкото се може повече хора. Спазвайте всичко наложено от министерството на здравеопазването. И се молете, молете да бъде спасена България.
- Здравей, в Рим ли работиш?
- Не знам какво да сторя вече, за да накарам хората да разберат колко е критично положението и да се стегнат и да спазват карантината в България. Много ми е мъчно че българите омаловажават факта, че коронавирус не е като всеки един грип. Ядосвам се, че не го приемат на сериозно.
- Аз също!
- Отдавна не съм в Рим. Преместих се в Умбрия преди 4 месеца и започнах работа в Перуджа. Когато стана положението по - тежко бях от първите които заминаха за Милано
Работя в момента в Милано
- Бог да те пази!  Разкажи ми повече..
- Аз обичам хората и обичам да помагам. Боли ме, боли ме за всеки един човек
- Казват, че лекарските екипи не достигат, както и медицинските сестри?
- Не зная Катя дали едно интервю ще бъде полезно или ще бъде по зле.
- Вярно е, да не ти направят проблем от болницата.
- Италия е смразена от страх, а страхът играе лоша шега, от друга страна трябва да мотивираме хората в България да спазват карантината. Колкото повече има страх толкова повече хора ще умират. Затова не трябва да се страхуват, а да спазват карантината, за да не доиде истинската причина за страх.Трябва да има един баланс да си наясно с всичко, но да не изпадаш в паника.
- В България масово не вярват, че вирусът е опасен и умират много хора. Има ли ваши колеги заразени, надявам се сте екипирани добре...
- Имам много колеги, санитари и лекари заразени. България трябва да знае истината. Но да не пада духом. Аз лично мога да ти кажа много неща. Но не трябва да се знае че съм аз. Иначе ще имам сериозни проблеми. Често не се казва възрастта на заразените и починалите, за да не се изпада в паника. Досега при мен има починали около 300 млади хора.
- Гарантирани ли са ви всеки ден защитни екипи
- Имаме екипи, но понякога липсват, недостига го има все още. Китай ни помогна много в това отношение по линия на Червения кръст. Искам да добавя, че от другата седмица 90 %  от Италия ще мине на още по суров режим. От 18.00 часа вечерта до 6.00 сутринта не трябва да има никой навън. Ще е забранено излизането.
- Да разбирам ли, че това не е пика и кризата няма да отшуми скоро?
- Да, забранени ще са метрото и автобусите. Пикът ще бъде накрая на месеца.
- Както го обясняваш обаче, от този вирус не умират само хора с придружаващи заболявания, а и хора които са били здрави.
- Да.
- Има ли много млади починали?
- Да. Но има и още нещо, в другите отделения и хора които са под карантина често умират внезапно от инсулт или инфаркт. Предполага се че е от страх. И това е забранено да се коментира.
- Т.с., не всички са починали в резултат от заразяване с вируса.
- Тези които са обявени всички са мъртви от вируса. Другите не се съобщават.
- Случва ли се и с деца?
-  Най хубавата новина е, че всяко заразено дете от 0 до 16 години оздравява. Не се знае причината но го изкарват много леко, за жалост разпространяват вируса докато са болни.
Няма нужда от интензивни грижи, вентилатори. Децата са защитени.
- Какъв е инкубационния период според твоите наблюдения?
- От 14 до 22 дни. Има много хора които са били винаги в добро здраве, при тях инкубационения период може да бъде до 22 дни. Симптоматиката е известна и почти при всички е еднаква. И една необичайна новина, вирусът е много чувствителен на алкохол.
- В смисъл?
- Когато се прибираш вкъщи пий една глътка уиски, ракия или друг алкохол, вирусът умира.
- Благодаря ти, имам малко ракия от България, от 2 години стои в шкафа, най - накрая да ѝ дойде времето..
- Ако си капнеш една капка ракия в носа ако е влезнал вирус, ще бъде унищожен. Накараме да се засмея. Благодаря ти!
- Абе, китайците да не би да му видяха сметката на вируса с алкохол и да не казват, значи не било майтап като казват, че алкохолът помага срещу вируса?
- Китайците имаха много строг режим. Ето защо като дойдоха казаха че трябва задължително да минем на най - строг режим. Иначе няма да има край. Те са дисциплинирани за разлика от нас европейците. Затова в момента се обсъждат и ще се наложат много големи рестрикции.
Ще добавя още, че вирусът се задържа на някои повърхности до 9 дни, когато влизаш в къщи оставяй обувките си в една найлонова торба. Събувай се отвън. Метал, пластмаса, на кожени изделия, чанти, портмонета трябва да се минават със спирт. Върху вълна и памук умират бързо, но парите са опасни. Парите са най опасното. Трябва да се пипат само с ръкавици. Или веднага да се дезинфекцират ръцете.
- И в неделя ли ще работиш?
- Да, в неделя започвам работа в 7.00 сутринта и ще работя до 16.00 часа. Поне така би трябвало да е, но никога не се знае. Наистина, уморена съм и съсипана от болката която виждам. Но държа фронта защото има хора които оздравяват и тогава се чувствам щастлива.
- Надявам се поне да ви плащат добре за този риск, а то професионалното удовлетворение винаги ни прави щастливи, особено когато става въпрос за спасен живот.
- Плащат добре. Но не за това съм тук. Тук съм по две причини :
1/Да разбера каква е истината за вируса и да помогна на колкото се може повече хора
2/При епидемия в България да се върна и да помогна на българския народ. Всеки ден давам информация на двама лекари от инфекциозно отделение Пловдив и Хасково
- Браво! Ти си невероятна, благодаря ти от сърце!
- Не се притеснявай. Ако мога да помогна с нещо да разберат българите колко е сериозно бих била щастлива. 😘
- Лягай да спиш, с общи усилия ще ги убедим.
- Само не споменавай името и града. Спомени района но не града. Българите сме малко и лесно ще бъда открита.
- Ок, бъди сигурна, че няма да те поставя в опасност.
- Катя, радвам се че се запознахме, пази се!
- Мен ме интересува и каква терапия повлиява благоприятно.
- Хипарина мумифицира вируса, но още не сме 100 % убедени. Утре ще ти разкажа повече.
------------------------------------------------
Че коронавирусът може да убива и млади хора предупреди и Световната здравна организация, още на 21 март, повече прочетете ТУК
Броят на смъртните случаи от епидемията от коронавирус в Италия се увеличи с 651 за последното денонощие и е достигнал 5476, съобщиха властите - прираст от 13,5 процента. Общият брой на заболелите в Италия е нараснал до 59 138 души спрямо предишните 53 578 - увеличение от 10,4 процента - най-ниското в проценти от 21 февруари насам, съобщи службата за гражданска защита. Броят на оздравелите е вече 7024, в интензивно отделение са 3009 души, спрямо 2857 вчера. Ломбардия остава в критично положение, с 3456 починали и 27 206 заразени по нови данни спрямо предишните 3095 и 25 515 съответно.

Новините от днес и със задна дата