вторник, 31 март 2020 г.

Коронавирусът може да оцелее на обувки до 5 дни, предупреждават специалистите

 Колко оцелява коронавирусът върху подметки на обувки
Коронавирусът може да оцелее върху подметки на обувки пет дни или повече, предупреждават американски експерти.  
Специалистът по инфекциозни заболявания Мери Е. Шмит предупреждава, че коронавирусът може да оцелее на гумени, кожени и PVC базирани подметки в продължение на пет или повече дни, съобщава Huffington Post UK.

В зависимост от това какви материали се използват за направата на обувка, патогенът може да остане дни наред и в горната част. Националният институт по алергия и инфекциозни болести установи, че COVID-19 може да оцелее на пластмаса до два или три дни, което означава, че обувките, съдържащи пластмасови компоненти, също са рискови.
Поради тази причина е препоръчително обувките да се оставят пред вратата.

Друга възможност е те да се третират с дезинфектант или да се почистят със сапун и вода. 
В борбата срещу коронавируса е важно да се спазва препоръката хората да не излизат от домовете си, освен ако не е наложително.

Смъртоносният вирус може да се пренася от хора без симптоми или чрез неща, които докосваме, когато излизаме и се прибираме. Това включва и обувките.

Според експерти вирусът е по-вероятно да бъде пренесен върху обувки, носени на натоварени обществени места като офиси, обществен транспорт, търговски центрове.

Специалистите по обществено здраве казва, че свалянето на обувките ви преди да влезете в дома е разумна и препоръчителна мярка за всеки и предупреждават деца да нямат достъп до тях.

Новините от днес и със задна дата