понеделник, 2 март 2020 г.

4,3 милиона българи са с наднормено тегло


Близо 4 319 000 българи или 61,7% от населението на България е с наднормено тегло, показват последните данни на Световната здравна организация (СЗО). Това ще рече, че две трети от българите са със затлъстяване, заяви в понеделник началникът на Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ “Александровска” проф. Здравко Каменов по повод 4 март – Световният ден за борба със затлъстяването.

По този тревожен показател страната ни е на десето място в Европа. 54,4% от жените и 68,9% от мъжете в България са с наднормено тегло. 33,3% от хората, които живеят на село, са със затлъстяване. Делът на децата с наднормено тегло е 13.6%, като момчетата със затлъстяване между 5 и 9 години достигат до 17.1%, а момичетата – до 10.2%.

Основните причини за тези негативни тенденции са в неправилния начин на живот, смятат специалистите. Повишената консумация на храна, особено по-богатата на калории, в съчетание с ниската физическа активност водят до негативните резултати. Това потвърждават и данните.
Над 68% от момчетата в България страдат от липса на достатъчна физическа активност, а при момичетата този дял е 79.9%. Данните са изключително притеснителни, тъй като затлъстяването е основен рисков фактор за редица хронични заболявания като сърдечно-съдовите, диабет, чернодробни проблеми, рак, Алцхаймер и редица други.
В световен мащаб затлъстяването убива повече хора от катастрофите, Алцхаймер и терористичните актове, взети заедно”, каза още проф. Каменов.
“Преждевременната смърт и рискът от сърдечно-съдови проблеми са по-високи при хората с наднормено тегло. Освен това те трудно могат да контролират кръвното си налягане, което може да доведе до миокарден инфаркт и мозъчен инсулт”, заяви началникът на Отделението по кардиология в УМБАЛ “Света Анна” проф. Арман Постаджиян.
“Детското затлъстяване е един от най-сериозните ни проблеми. Ако от малко детето е с наднормено тегло, много трудно ще го коригира в напреднала възраст и по-бързо може да развие проблеми с кръвното налягане, сърдечно-съдовата система и диабет”, заяви за “Труд” проф. Каменов.
Според него е много важно родителите да внимават какво ядат децата им, да им дават добър пример за това и да ги карат да спортуват.
Адекватната превенция на наднорменото тегло трябва да започне от ранна възраст с активното участие на семейството и изграждане на ценностна система в цялото общество за начин на хранене и физическа активност”, каза още проф. Постаджиян.
Специалистите съветва хората с наднормено тегло да вземат под внимание проблема си и да се обърнат към медицинско лице. “Първо да разговарят с личния си лекар, може да се обърнат и към диетолог или ендокринолог”, каза още проф. Каменов.
Той съветва да се спазват хранителни режими чак след консултация със специалист и да се внимава с диетите, тъй като често при тях има йо-йо ефект.
Плодове и подправки, които топят килограмите

Новините от днес и със задна дата