понеделник, 2 март 2020 г.

80-годишен мъж е в кома след жесток побой заради 200 лева


80-годишен мъж от Дома за стари хора в Ямбол е бил нападнат, жестоко пребит и ограбен. Извършителят - 38-годишен рецидивист, е задържан часове след бруталното нападение и вече му е повдигнато обвинение, съобщиха на пресконференция от МВР и прокуратурата.

Вчера около 14 часа на тел. 112 е подаден сигнал за намерен мъж в безпомощно състояние. Възрастният човек е открит в междублоковото пространство на комплекс "Г.Бенковски".
Незабавно към мястото са изпратени полицейски служители, които установяват мъж на видима възраст около 80 години, в тежко състояние, с кръв по лицето, който не дава ясни обяснения за случилото се.
От проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия е изяснено, че пострадалият живее в старческия дом в града и е отивал при свой приятел в комплекса. Пред блока срещнал непознат мъж, който в разговор му предложил да го заведе до търсеното жилище.
Когато стигнали последния етаж и слезли от асансьора непознатият нападнал възрастния мъж, нанасяйки му удари по главата и тялото му, след което му отнел лични документи и сумата от около 200 лева и избягал по стълбите. Потърпевшият се опитал да го последва, но паднал в градинката пред блока.

"Изключително дръзко престъпление, отличаващо се с безпардонност и употреба на сила спрямо слаб и възрастен човек", коментира заместник-директорът на ямболската полиция Иван Русев.
За броени часове полицаите установяват и задържат извършителя. Той е 38-годишен рецидивист - много кратно осъждан. Той е опитал да се укрие и е изхарчил част от откраднатите пари за алкохол и хазартни игри.
Биячът е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа.
Пребитият пенсионер е настанен за лечение в МБАЛ-Сливен в тежко състояние и с опасност за живота. Той е в кома, с мозъчен кръвоизлив и счупени ребра.
Предстои да бъде внесено искане в Ямболския окръжен съд за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“ на обвиняемия.

Процесуално-следствените действия продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Ямбол.

Новините от днес и със задна дата