четвъртък, 26 март 2020 г.

Предлагат отпадане на външното оценяване за 4 и 10 клас, и промени в изпита за 7 кл. и матурите


Да бъдат отменени само за тази учебна година националното външно оценяване за четвърти и клас и националното външно оценяване за десети клас, а при провеждането на националното външно оценяване в седми клас да се изготвят въпроси и задачи само от учебния материал, изучаван през първия учебен срок.
Тези предложения ще направи пред ръководството на Министерството на образованието и науката Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България. Това съобщи за БТА председателят на СРСНПБ Диян Стаматов, който е и директор на 119-то Средно училище в София.
Предлаганите промени са заради грипните ваканции и продължителните неучебни дни през тази учебна година, свързани с ограничаване на разпространението на коронавируса.
Резултатите от реализирано национално проучване в 410 училища в цялата страна, направено от 22 до 25 март тази година, показват, че от анкетираните директори 81 процента са на мнение, че национално външно оценяване в четвърти клас само тази година не трябва да има, каза Диян Стаматов. Той добави, че от анкетираните директори 77,8 на са на мнение, че национално външно оценяване в десети клас също само през тази година не трябва да има.
По новия Закон за предучилищното и училищното образование сегашните десетокласници трябва да са първите, които ще се явяват на национално външно оценяване в десети клас. Нашите предложения за отпадане на външните оценявания в четвърти и в десети клас са само за тази учебна година, защото тя ще бъде много различна във финала си, коментира Стаматов.

Попитан какво ще стане с държавните зрелостни изпити в 12-и клас, Диян Стаматов заяви, че "това е най-важният клас и никак не ми се иска, и на никой не му се иска да преместваме по-назад във времето държавните зрелостни изпити, както и да се отлагат във времето баловете на зрелостниците". Нашето предложение за 12-и клас е материалът в държавните зрелостни изпити да включва изученото само през първия учебен срок, както искаме това да стане и при националното външно оценяване в седми клас, обясни председателят на СРСНПБ.

Новините от днес и със задна дата