четвъртък, 26 март 2020 г.

Пускат българи от чужбина да се приберат, дори и да имат изтекли документи


По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководителите на всички български задгранични представителства получиха указания да поискат от държавите, в които са акредитирани, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли.
Съответно по отношение на държавите, които дадат съгласие, България ще пропуска техните граждани с изтекли документи.

Тази мярка цели да облекчи придвижването на нашите сънародници в чужбина, които не може да подновят документите си за самоличност. Тъй като поради епидемичната обстановка подновяването на документи в консулските ни служби е временно преустановено, българските граждани с изтекли лични карти и паспорти трябва да поискат издаването на временен паспорт, за да се завърнат у нас.

Временен паспорт може да се заяви и получи във всички български консулски служби, но процедурата отнема до 3 дни.
Припомняме, че с шест месеца се удължава срока за подновяване на документи. В това число влизат шофьорски книжки и лични карти. Срокът важи по време на карантинния период за всички документи, които не могат да бъдат подновени заради извънредното положение. Те обаче ще са валидни само за територията на България.  

Новините от днес и със задна дата