четвъртък, 26 март 2020 г.

Борисов обяви, че ще тестват 1000 души с бързи тестове за представителна извадка


1000 души - полицаи от граничните пунктове, шофьори от градския транспорт, шофьори на линейки, ще бъдат тествани с бързи тестове за COVID-19. Тази представителна извадки ще подскаже на докторите как ще се развие заразата. Това обясни премиерът Бойко Борисов на брифинга след заседанието на Европейския съвет. 

Днес следобед премиерът е разговарял дълго с председателя на медицинския съвет проф. Коста Костов, а след това с началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, след което се е стигнало до това заключение. Премиерът подчерта, че държавата разполага с 1000 бързи теста и половината ще използва сега, а след известно време ще тества отново същите лица.
"Никъде няма достатъчно бързи тестове, дори и Испания, която ги произвежда. И те нямат много. Тестовете, които имаме, са дарение, т.е няма да се използват държавни пари. Обсъдихме какво ще се случи последствие, как ще реагира европейската икономика на тази криза", добави той.
"Има ли лекарство - няма, има ли ваксина - няма, има ли надежден тест - няма ли. Обсъдихме какво ще се случи последствие, как ще реагира европейската икономика на тази криза. Когато става дума за пари, трудно ще се намери решение между богатите държави, които ще стават по-бедни, и тези от Централна и Източна Европа. Решихме да подпомагаме кой каквото може, освен с писмата които пратихме за Хърватия със съпричастност", каза Борисов.

"Това, което поставихме като тема, са медицинските облекла, маски, обяви още премиерът. - Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще координират действията си за овладяване на епидемията от коронавирус, както и начините за справяне със социалноикономическите последици от разпространението на заболяването".
В същото време министър-председателят на Италия Джузепе Конте не приема проекта, изготвен по време на видеоконферентната среща на върха на ЕС, за общи икономически мерки срещу пандемията от коронавирус. Това съобщиха източници от италианското правителство, предаде Франс прес и БТА.
Италия иска Европейският съюз да изготви по-категорични икономически мерки и "иновативни финансови инструменти, които да са реално адаптирани за война", е казал сътрудник на премиера, цитиран от италиански медии.
По въпроса как да се реагира на икономическата катастрофа, която заплашва ЕС, когато се сблъскват възгледите на страните от Южна Европа, привърженици на идеята за по-голяма финансова солидарност, и тези на страните от Северна Европа, отбеляза АФП.

Новините от днес и със задна дата