вторник, 17 март 2020 г.

ЕС затваря границите си за 30 дни за граждани от трети страни

Резултат с изображение за „ЕС граници блокирани“
Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз (ЕС) се договориха по време на видеоконферентен разговор да наложат незабавна забрана за влизане в общността на граждани от трети страни във връзка с разпространението на коронавируса.
Предвижда се тази мярка да бъде приложена възможно най-бързо, уточни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи кореспондентът на БТА в Брюксел.

"За да ограничим разпространението на вируса в глобален мащаб, ние се съгласихме да подсилим външните ни граници, като приложим координирани временни ограничения за маловажни пътувания в ЕС за период от 30 дни, базирайки се на предложения подход от Европейската комисия", каза Мишел, цитиран от БНР.
Той подчерта, че постоянните представителства на ЕС ще осигуряват подкрепа в трети страни за репатрирането на европейски граждани обратно в общността, като при необходимост ще прибягват до механизма за гражданска защита. И уточни, че се предвижда държавите в ЕС съвместно да организират чартърни полети за връщането от чужбина на своите граждани, останали без друга възможност да се върнат у дома.
Европейският съвет е обсъдил също управлението на вътрешните граници. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза, че пропускливостта на вътрешните граници има пряко отношение към работата на единния пазар. Тя настоя да се даде възможност границите да бъдат лесно преминаващи от европейците, които искат да се върнат в родината си.
"Получихме голяма подкрепа от страните-членки. Сега те трябва да приложат решението на практика. Те обявиха, че ще го направят веднага, за да имаме единодушно и единно решение за външните граници", добави Фон дер Лайен.

Тя изтъкна, че по съвместната европейска обществена поръчка за осигуряване на предпазни средства (маски и ръкавици) фирмите ще имат срок от четири дни, за да представят предложения. След това държавите в срок от шест дни ще сключат договорите за доставки.
"Движението на стоките през границите трябва да бъде ускорено, това е много съществено за икономиката. Няма да се поколебаем да вземем допълнителни мерки за пресичане на епидемията, ако се налага", допълни председателят на ЕК.
Федералната полиция на Германия вече е инструктирана да не допуска граждани от страни извън ЕС да влизат на територията на Германия през летищата във Франкфурт и Мюнхен и да ги изпраща обратно.
Следващата седмица Европейският съвет няма да заседава в Брюксел, както се предвиждаше, съобщи Мишел. Той уточни, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС отново ще се съберат за видеоконферентна връзка.
Изследователската компания CureVac със седалище в Германия, която получава финансова подкрепа от ЕС, вероятно ще разработи ваксина срещу коронавируса през втората половина на тази година, обяви по-раноУрсула фон дер Лайен.
Комисията е отпуснала на фирмата към 80 млн. евро финансова помощ.
"Надявам се, че с тази подкрепа ще имаме на пазара ваксина, може би преди есента. Това ще спаси живота на хора в Европа и също в останалия свят", каза Фон дер Лайен във видеообръщение.

В края на миналата седмица германски вестник съобщи, че САЩ са предложили на CureVac един милиард долара за изключителните права върху ваксината, която компанията разработва. От компанията отрекоха съществуването на такава оферта, припомня ДПА.
Италианската агенция АНСА съобщи днес, че през тази седмица в Италия започват тестването върху животни на ваксина срещу коронавируса, разработена от компанията Takis, предаде ТАСС.
Италианското министерство на здравеопазването е разрешило тестовете върху животни. Ако те са успешни, ваксината ще бъде изпробвана и върху хора, вероятно през есента.
Ваксината била получена от фрагмент от генетичен материал от вируса и предвижда използването на микробиологичната технология електропорация. Първите лабораторни изследвания показали силна реакция на имунната система".
Междувременно броят на починалите в Италия от новия коронавирус надхвърли 2500, предаде Франс прес, като се позова на здравните власти. През последните 24 часа в страната са били регистрирани 345 нови смъртни случая, с което общият им брой е достигнал 2503. Регистрираните заразени вече са 31 506 - с 3526 повече от вчера.
Всички хора, които пристигат в Италия, ще трябва да се самоизолират за период от 14 дни, предаде Франс прес, като се позова на властите. Изключение ще се прави само за онези, които пътуват служебно.
Най-малко 7813 души са починалия от новия коронавирус по света, сочат официални данни, компилирани от Франс прес. Справката е валидна към 17 ч. по Гринуич (19 ч. българско време) днес.
Най-засегнати от заразата са Китай (80 881 случая, от които 3226 смъртни), Италия (2503 починали от 31 506 случая), Иран (988 починали от 16 169 заразени), Испания (491 починали от 11 178 случая) и Франция (148 починали от 6633 случая).
От утре по обед Белгия въвежда нови ограничения за движението на хората в страната. Това съобщиха местни медии, като се позоваха на решение на Съвета за национална сигурност.
Предвижда се движението да бъде разрешено, само ако гражданите са излезли до магазин за хранителни стоки или до аптека. Възможно е да се движат и онези, които отиват на работа, ако не може да работят от домовете си.
Някои от основните свободи ще бъдат ограничени, отбелязват медиите. Според тях мерките ще бъдат "по-меки", отколкото във Франция.

Новините от днес и със задна дата