вторник, 3 март 2020 г.

27 нови смъртни случая за ден в Италия от коронавирус


Броят на починалите от новия коронавирус в Италия достигна 79, предаде Ройтерс, като се позова на службата за гражданска защита.
Нейният директор Анджело Борели съобщи, че през последните 24 часа в страната са били регистрирани 27 смъртни случая, предава БТА.

Общият брой на заразените в Италия - най-тежко засегнатата от вируса държава в Европа - също е нараснал чувствително - до 2502 от 2036 вчера.
"160 от заразените са напълно излекувани", отбеляза Борели.
Разпространението на вируса в Италия стана известно преди 12 дни и до голяма степен е ограничено до няколко огнища в северната част на страната. Само в една от 20-те италиански области обаче няма нито един потвърден случай, отбелязва Ройтерс.
Около 3,4 процента от заразените с новия коронавирус в световен мащаб са починали, много повече от жертвите на сезонния грип, които са под 1 процент. Това заяви днес на пресконференция генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейсус, цитиран от Ройтерс.

"Ковид-19 се разпространява по-неефикасно от грипа. Изглежда, че не се пренася от хора, които не са болни. Предизвиква по-тежка болест от грипа и все още няма ваксина или терапия срещу него. Но той може да бъде спрян", каза Гебрейсус.
Той призова хората по света да спрат да се презапасяват с маски и ръкавици, предаде Асошиейтед прес.
Гебрейсус изрази безпокойство, че новият коронавирус е довел до дефицит на предпазни средства, които са жизненоважни за медиците, борещи се срещу епидемията от Ковид-19.
"Не можем да спрем Ковид-19, без да защитим нашите здравни работници", добави той.
У нас Националният оперативен щаб е взел решение за разширяване на кръга на хората, които ще бъдат тествани за коронавирус, съобщи пред журналисти началникът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски.
Той информира, че 19 проби са направени във ВМА - всички са отрицателни, и четири проби - в Националната лаборатория, които също са отрицателни.

Новините от днес и със задна дата