сряда, 4 март 2020 г.

Първи потвърден случай на Ковид-19 в европейските институции, на завърнал се от Италия


Първи случай на зараза с новия коронавирус беше потвърден днес в европейските институции, предават Франс прес и БТА.
Говорителката на Европейската комисия Дана Спинант каза, че става дума за служител на Европейската агенция за отбраната, базирана в Брюксел. Той се е върнал на 23 февруари от Италия, допълни говорителката на самата агенция Елизабет Шофман.
Тя уточни, че заразеният не е участвал в заседание, на което са присъствали 30 служители на други евроинституции, отричайки съответното твърдение на електронното издание Юроактив.
Европейският чиновник е бил включен в данните за регистрирани на територията на Белгия заразени с новия коронавирус.
Европейската агенция за отбраната беше създадена през 2004 г., за да помогне на страните членки да адаптират военния си потенциал към новите заплахи, отбелязва Франс прес.
Вчера ЕК обяви, че проучва актуализиране на мерките си за превенция срещу разпространението на заразата с коронавируса, след като Европейският център за контрол и превенция на заболяванията, базиран в Стокхолм, повиши степента на риска.
Членовете на Европейската централна банка (ЕЦБ) са участвали вчера вечерта в телеконферентна среща, която не е била предвидена в дневния ред на институцията. Те са обсъждали мерки, които трябва да се вземат заради епидемията от новия коронавирус, но не е било взето никакво решение за лихвите, съобщи днес Ройтерс, позовавайки се на информирани източници.

Според тях ЕЦБ е под натиск след понижението на лихвите, обявено вчера от Управлението за федерален резерв на САЩ с цел да бъде защитена най-голямата икономика в света от последиците от коронавируса. ЕЦБ се надява все пак, че няма да ѝ се наложи да реагира пред редовното заседание по паричната политика, насрочено за 12 март.
По време на телеконферентната среща снощи шефовете на ЕЦБ са обсъждали пътищата на сътрудничество между 19-те банки от еврозоната при необходимост, имайки предвид най-вече ситуацията, при която ликвидностите биха се оказали недостатъчно при паническо теглене на пари, уточниха източниците. Обсъждано е и анулирането на публични събития, управлението на недостига на работна сила и събирането на по-точни данни във всяка страна за икономическото въздействие на епидемията, която причини смъртта на над 3000 души по света.

Новините от днес и със задна дата