сряда, 12 февруари 2020 г.

Бизнесът: Спрете с апокалиптичните твърдения за еврото и исканията за референдум


Национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България изразяват пълна подкрепа на решението на Народното събрание, според което страната ни ще излезе от участие във валутно-курсовия механизъм, ако бъде предложен различен от сегашния курс на лева към еврото.
По такъв начин техническите промени в чл. 29 на ЗБНБ, поискани от ЕЦБ в хода на водените преговори, елиминират последната формална юридическа пречка пред влизането в ERM II и ЕЗ (еврозоната).
Това се казва в декларация на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), обединяваща четирите водещи работодателски организации в страната, предложена по повод "редица негативни реакции в общественото пространство относно промените в Закона за БНБ (ЗБНБ), предвиждащи от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (ERM ІІ) официалният курс на лева към еврото да бъде приравнен на договорения", съгласно текстове от вече споменавани в други публикации, а вече и във Валутния закон, резолюция на Европейския съвет от 1997 г. и споразумение между ЕЦБ и централните банки на държавите членки извън еврозоната от 2006 г.
Разумният и практически безалтернативен изход от Паричния съвет чрез приемане на еврото при действащия валутен курс е деклариран по категоричен начин в редица официални документи, сред които сключеното споразумение между МС и БНБ от 2004 г. за въвеждане на еврото в България, подчертават от АОБР.
В тяхната декларация се настоява да се преустановят "спекулациите и насаждането на негативизъм и апокалиптични очаквания сред нашите съграждани". Според работодателите, на гражданите е необходимо да бъде предоставяна "своевременно достъпна и компетентна информация за следващите стъпки при изпълнение на плана за присъединяване към ЕЗ". Както и да бъдат те информиране своевременно и достоверно за "очакваните ефекти и резултатите от преговорния процес по присъединяването на страната ни към в ERM II и ЕЗ".

По този начин ще бъде подобрена общата информираност и подкрепа на цялото общество за тази стратегическа национална цел, категорични са от АОБР.
В същото време от организацията решително възразяват против "опитите за манипулиране на общественото мнение чрез инициативи за провеждане на лишен от мотиви референдум". Такъв референдум би бил "несъобразен с Договора за присъединяване към ЕС, който дава съответни права, но и задължава категорично Р България да възприеме еврото и се присъдени към паричния съюз в съответствие с постигнатата договореност".
От бизнес средите изразяват готовност да бъдат включени в преговорите по присъединяването на страната ни към в ERM II и ЕЗ, "за да може бързо и достоверно да достига информацията до всички граждани, които представляваме. По този начин е възможно заедно да подобрим информационната среда и експертизата, до която има достъп цялото общество по темата.

Новините от днес и със задна дата