понеделник, 3 февруари 2020 г.

Най-старият манастир в Европа е у нас

 Резултат с изображение за „Манастир Св. Анастасий“"
Учените още спорят дали ротондата „Свети Георги” между президенството и бившия „Шератон” в столицата или черквата „Света София” е най-старият действащ храм в Европа. Вероятно и двете най-вероятно датират от Сердикийския събор от 343-344 г., когато в днешната българска столица се събира елитът на християнството, поради което „конгресът” е титулован Вселенски. 

 Един от „делегатите” е обявеният впоследствие за светец Атанасий, идващ от най-културния град на онази епоха Александрия в сегашен Египет. На връщане от Сердика – днес София, той се влюбва в една местност – днес в южна България, между Димитровград и Чирпан. Там е през 344 г. Отдава се на пост и молитва в една пещера. И когато приключва периодът на пречистване за него, решава да основе манастир.

Мястото и близкото село днес са наричани Златна ливада, а за щастие едва не бяха унищожени заради изкопи за добиване на индустриални ресурси преди няколко години. Разбира се, през тези дълги почти 18 столетия светата обител преживява различни периоди. Но съществува и до днес. Нещо повече. Над две години от минаващата наблизо магистрала има направена специална асфалтова отбивка, което прави бързо достъпно за стигане от големите градове като София, Пловдив и Бургас това уникално място, където зимата е относително понятие, а пролетта трае нещо като половин година в цялата си прелест.


Въпреки че на Свети Атанасий е посветен отминалия на 18 януари празник, от който се смята, че студените месеци преливат в топлите, манастирът го чества на 2 май – у нас празнуван като деня на Св. Борис Михаил Покръстител. Не е нужно да чакате чак до тогава. Използвайте за повод уикендите около деня на любовта и виното 14 февруари, за да видите светата обител. Наоколо ще намерите чудесни изби, където червеното е фирмено, а точно сега му е сезонът.

Новините от днес и със задна дата