четвъртък, 13 февруари 2020 г.

Дясната ръка на Васил Божков, който е и агент на ДС, стои зад руските опити за освобождаването му


Мажоритарният акционер във ФК "Левски" и дясна ръка на бизнесмена Васил Божков - Георги Попов стои зад руските опити за освобождаването му от ареста в Абу Даби. Според неофициална информация Попов, който също бе арестуван в Обединените арабски емирства, е договорил руски граждани да се застъпят за Божков пред властите, съобщи телевизия "Европа".


По-рано днес БНТ съобщи, като се позова на източници, близки до разследването на престъпната група на Божков в България, че в ОАЕ са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за пускането на българския бизнесмен от ареста. Същевременно в понеделник в Абу Даби е бил на работна визита и Сергей Наришкин, който ръководи външното разузнаване на Руската федерация.
Връзките на Георги Попов с руските служби датират още от времето на социализма. Той е бивш секретен сътрудник на отдел 05 на Управлението за научно-техническото разузнаване към Първо главно управление на Държавна сигурност. От 1983 г. до 1987 г. е специалист в „ИНКО“, а от края на 1987 г. е на работа в „Кинтекс“ като специалист вносна дирекция, където е изградил добри контакти и закалка за предстоящия престъпен период на прехода.
Вербуван е през юли 1988 г. от майор Йото Йотов за секретен сътрудник под псевдоним „Китин“, а от март 1989 г. е привлечен за оперативен работник на обществени начала. Незабавно е включен в една от най-секретните и под прекия контрол на КГБ програма за заобикаляне на западното ембарго срещу държавите от Източния блок – тази за доставката на ембаргово оборудване в областта на електрониката, военната и специалната техника.
През април 1991 г. Георги Попов е свален от оперативен отчет от Националната разузнавателна служба и преминава в частния сектор. За пръв път той получава медийно внимание през 2000 г., когато купи – чрез „Йорсет Холдингс (България) ЕООД – активите на фалиралата „Първа частна банка“.
Според Търговския регистър, името на Георги Попов фигурира в 42 фирми, осем от които са прекратени, т.е. не съществуват. Повечето от останалите дружества са свързани с хазартния бизнес на Васил Божков.
Според неофициална информация именно с помощта на Попов, Божков успява да придобие от грузинското правителство и 25 % от акциите на националната лотария в страната.

Новините от днес и със задна дата