петък, 7 февруари 2020 г.

И днес не откриха двамата туристи, загубили се под връх Ботев


Планинските спасители и доброволците от Калофер прекратиха за днес издирването на двамата туристи, загубили се под връх Ботев в Стара планина. Това съобщиха за БТА участници в акцията, които вече са потеглили обратно към града.
От вторник в неизвестност са мъж на 42 години и 17-годишният му син, с които в сряда е прекъснала връзката в района под връх Ботев. Бащата и синът са от Стара Загора.

Петър Гичев - брат на майката на Андриан заяви пред БНТ: Последният разговор той е казал: Мамо, загубихме се, оттам нататък нищо не знаем, батериите са паднали на телефоните...
Тервел Тотев - дежурен спасител в ПСС изрази надежда: Ако някъде са влезли и са били много изморени, не са спали повече от 24 часа. Ако наистина са се приютили някъде, има шанс те да са добре.
От туристическото дружество в Калофер казаха, че през последните години е масова практика туристите да тръгват към връх Ботев недобре екипирани и информирани.

Премиерът Бойко Борисов е съобщил, че при необходимост държавата може да съдейства за спасителната акция. Според кмета на Калофер Министерството на околната среда и водите трябва да се активизира и да започне строеж на нови постройки по пътя за хижа Рай в Централен Балкан.

Новините от днес и със задна дата