вторник, 4 февруари 2020 г.

Полицейска спецакция срещу кабелни оператори в София, Варна и Бургас

Резултат с изображение за „полицейска акция“"
Екипи на ГДБОП са влезли в офиси на кабелни оператори в София, Бургас и Варна. Акцията е във връзка с нелегално излъчване на различни програми.
Както е известно, в последно време службите проведоха редица операции срещу нелегалното разпространение на тв програми и доставка на интернет услуги.

Това, на което службите се натъкнаха, е, че масово се укриват абонати, като по този начин за телевизионните програми, за които имат права се закупуват пакетни цени на много по-малки стойности.

От една страна същото представлява и престъпление по чл. 255 от НК и касае избягване плащането на данъци в пълния размер на дейността, която извършва даденото дружество. От друга закупуването на права за 5000 абоната вместо за 10 000 абоната - колкото е броя на реалните е за по-малка цена и също допринася за ощетяването на бюджета - тъй като самите правоносители няма как да заплатят данъци в пълния размер.
Друг метод на укриване на данъци е използването на услугата "виртуален офис", която дава възможност на един адрес да бъдат регистрирани множество фирми, без реално на адреса да има документи или друга собственост на въпросните дружества.

Една от схемите е част от дружествата, които са натрупали огромни финансови задължения към държавата (само едно от дружествата дължи около 1,7 милиона лева), да регистрират нови дружества със сходни имена (една буква разлика) и престъпната дейност продължава от името на новото дружество.

Друг "хитър" ход е крайният потребител да сключва договор директно с трето дружество, което противозаконно излъчва сигнала, а финансовите документи (касови бележки) за заплатените месечни такси от абонатите се издават от името на лицензирания интернет доставчик под предтекст - доставка на интернет свързаност (прикриване на дейността и размиване на отговорност).

Също така се използват подставени лица с нисък социален статус, на които се прехвърлят част от дружествата, като едновременно с това същите биват обявени в несъстоятелност. Откриват се и нови дружества, които се регистрират на името на граждани на трети държави (страни извън ЕС) - криминално проявени лица с тежки криминални регистрации (съдени за убийство, грабежи и тн. ) и др.

Новините от днес и със задна дата