понеделник, 3 февруари 2020 г.

Плевнелиев: Десетилетия чакахме прокуратурата да стигне до олигарсите, това се случва


Президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев защити действията на главния прокурор Иван Гешев.
"Дълги години обвинявахме прокуратурата, че не е ефективна, че не е активна.
Сега виждаме, че се работи на високи обороти. В продължение на десетилетия очаквахме прокуратурата да стигне до високите нива, до най-богатите българи, до олигарсите. Това започва да се случва, това е добро намерение", заяви Плевнелиев тази сутрин пред Нова телевизия.
Самият Гешев заяви по повод издирването и задържането на бизнесмена Васил Божков, че прокуратурата ще направи всичко възможно да върне поредния олигарх, който е опитал да избяга.
"За мен проблемът е само един - след като прокуратурата може да стигне до президента, когато има съмнение, че е нарушил закона, както и до най-богатия мъж, когато има съмнение, че е нарушил закона, това е добре, защото никой вече не е имунизиран. Въпросът е дали прокуратурата ще стигне до всички, които не спазват закона. Работи се на високи обороти, дадена е заявка за действие на всички възможни фронтове. Необходими са резултати, но трябва да се даде време", коментира още той.
И изрази само едно съмнение:
"Моето притеснение е доколко всички тези медийни акции са подплатени с доказателства, така че да има справедливост".
Според Плевнелиев обаче заявката на прокуратурата, че може да действа на тези нива, трябва да получи подкрепата на обществото. Освен това са необходими синхронизирани действия на всички нива в държавата - парламент, институциите, проверяващите органи, прокуратурата, съдът.
"За да можем да тръгнем по пътя на тези 500 милиона лева и да ги възстановим. Те няма как да се изпарят", коментира Плевнелиев по повод сумата, която според прокуратурата Божков дължи на хазната от хазартния си бизнес.
Запитан може ли в ресорната комисия и в Министерството на финансите да не се забележи, че такава голяма сума не се събира, той отговори:

"Проверяващите органи, а те не са 1-2, има ги и в Министерството на финансите, и в Министерския съвет, отдавна е трябвало да направят своята оценка на риска - къде има опасност да се източат повече пари от обществения ресурс, къде по-малко, и да се насочат там. Институциите не могат да бъдат толкова пробити, те трябва да имат тази оценка на риска. Ако има възможност чрез хазарт или наркотици, или незаконна търговия с оръжие да се генерират огромно количество пари в сивия сектор, държавата трябва да бъде изключително фокусирана и да действа денонощно. В други сектори, където рискът не е толкова голям, трябва да се действа по друг начин".
Какво каза той за държавния глава Румен Радев. Очаквайте подробности...

Новините от днес и със задна дата