събота, 1 февруари 2020 г.

Разшифровано послание на викингите говори за страшен край на света

 
Секретният код, гравиран върху огромни гранитни плочи, намерени в Швеция, може да изглежда като най-обикновени драсканици. Група изследователи обаче начело с професор Пер Холмберг от Гьотеборгския университет се опитват да разберат посланието на предците си.
Процесът тече с пълна пара - наскоро учените откриха предупреждение за "края на света". Според оценките на специалистите, надписите са направени около 800 години преди нашата ера от скандинавските викинги.
Изследването е публикувано в научното списание "Futharc: международни списание за рунични изследвания". Учените смятат, че писмената предсказват края на света, свързан с климатичните промени - в текстовете се описва "битката с времето".
Древните викинги разказват за загадъчни природни катаклизми, като смърт на Слънцето. Те ги свързват с управлението на Теодорих Велики - от 493 до 526 година.
Учените отбелязват, че неговото управление е било прието за лош знак по напълно разбираеми причини: след смъртта на владетеля е имало няколко изригвания на вулкани, които потопили Европа в мрак. Освен това, в същото време по селищата са се разпространявали стремглаво смъртоносни болести.

И дори столетия по-късно след смъртта на Теодорих мъдреците са смятали, че той все още влияе на природата. "Кой преди девет поколения е изгубил живота си на изток, но все още управлява? Коня е оседлал смелчага, главният мъж на целия Изток. Седи въоръжен, на своя жребец и прославя своя народ", гласи откъс от разшифрованото послание. Останалите надписи като цяло разказват за "вълци", "убийства на Слънцето, сражения" и други, без съмнение важни за викингите теми, пише в. "Сън". / БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата