събота, 25 януари 2020 г.

Романтичен таксиджия се превърна в истинска сензация


Сравняват го с Веселин Маринов заради прочувствените балади, които композира. Кара такси, но сънува музика, а денем пише стихове за нея. Васко не е професионален певец, но по популярност в интернет засенчва много от родните знаменитости.
Парчето му „Щом те видях“ натрупа 11 000 гледания в Youtube само за няколко месеца. Това според романтичния таксиджия е една от малкото български балади, в които се пее за момента, в който се влюбваме, пише "Марица". „Обикновено се пишат все кахърни песни, в които се говори за раздяла. Как ни е било хубаво, но вече ни е зле“, разсъждава Васко Таксито. Девизът му е: „Прави каквото трябва, пък да става каквото ще“.
Воден от тази крилата фраза, праща песните си навсякъде. Нито едно радио обаче не проявява интерес към тях. Миро от „Каризма“ и „Тоника“ ги пренебрегват. „Величията не ги харесаха, затова реших да си ги изпея сам. Тръгнах на уроци при Катя Тенева преди 6 години“, разказва Васко. Не след дълго изкарал първите си хитове - „Рок на любовта“ и „Абитуриентски бал“. Клиентите, които вози всеки ден от 12 на обяд до късно вечерта, го окуражават в новото начинание. „Васко, продължавай да твориш стойностни песни“, насърчават го те.
Криле му дава и музикалният журналист Тома Спространов, който настоява да е първият, който да пуска парчетата му. След време таксиметровият шофьор открива, че музиката е неговата съдба. Иска да създава хубави български песни, в които има идея, смисъл и послание. И макар винаги да се е старал да бъде една крачка пред другите, последната му идея закъснява с няколко месеца. Песента се казва „Пловдив - столица на културата“.
Написва я през август, в разгара на домакинството ни. Музикантът, който прави аранжимента към нея обаче, е твърде зает и успява чак 4 месеца по-късно. „Тъкмо го направи, и ЕСК свърши“, въздиша Васко. Но пък е доволен от резултата. „Ако искаш някой да ти свърши добре работа, намери най-заетия човек“, цитира поредната мъдрост той. За да изпееш една песен, смята таксистът, трябва да си подготвен физически. Пеенето е като спорта. Когато не го правиш редовно, гласът ти губи качества. След като предишната ми учителка се разболя, дълго време търсих нов педагог, който да ми върне нивото. Намерих го в лицето на Богдана Петрова, победителката в "България търси талант", разказва самородният талант. Според него най-вредно е силното его. Спомня си за депутат, който пътувал за София.
"Отивам на заявка и той ми вика: "Колко ще струва?" "100 лева", отвръщам му. "А не може ли 120", ударил се в гърдите народният представител. И държал задължително да брои сумата в аванс. По пътя Васко му пуснал парчетата си, за да го разведри. А онзи се амбицирал да му помогне. "Знаеш ли колко проститутки съм направил певици", не скрил гордостта си депутатът. Пратил го в звукозаписна компания. Оттам обаче го отпратили. Похвалили го, че пее страхотно, но не харесали стила му. Заявили, че за да пробие, трябва или да се пробва в рапа, или скоростно да се сдобие с ефектна гръдна обиколка. Експерт по любовта Когато бях млад и красив, все не можех да си намеря гадже, спомня си Васко Таксито. Причината за любовните му неудачи била хем смешна, хем тъжна. Таксиджията просто се гипсирал и онемявал, щом видел хубава жена. А както е известно, нежният пол обича с ушите си.

“Трябваше да им говоря, а не можех. Раздавах се на сто процента, а накрая те дори не ме забелязваха. Положих всевъзможни усилия, за да се разчупя в любовните признания”, разказва през смях таксистът музикант. По-късно обаче Васко се превърнал в истински спец по любовта. Ноти в трафика Спомня си как качил момиче, студентка в УХТ. Пуснал ѝ 2 от авторските си парчета.
“Ваши-те песни пораждат чувства”, възкликнала девойката. Според Васко проблемът на съвременната музика е именно в неспособността ѝ да влияе емоционално на слушателите си. Водещ в нея е ритъмът. Провокира желание да танцуваш, но не възпитава чувствата. “Как тогава младите да се научат на добри отношения? Момчетата да уважават моми-четата, а не да им подвикват като на пазара”, пита риторично шофьорът.

Новините от днес и със задна дата