четвъртък, 2 януари 2020 г.

Издирват български моряци, паднали от кораб в Норвежко море

Резултат с изображение за кораб "Стара планина норвежко море
Двама български моряци са паднали зад борда на кораб "Стара планина" тази сутрин. Инцидентът е станал в Норвежко море. Веднага след това е била организирана спасителна операция.

В нея участват Норвежката спасителна служба, морска авиация, включил се е и екипажът на българския кораб "Стара планина".
Корабът е плавал от Мурманск за Констанца, но към момента на инцидента се е намирал на около 200 морски мили от норвежкия бряг, съобщава БНТ.
Изключително лошите хидро-метеорологични условия усложняват ситуацията по спасителната операция.
Посланикът ни в Осло Вера Шатилова е в контакт с местните власти, включително със ССКЦ, и оказва необходимото съдействие по случая, съобщиха от Министерство на външните работи.
На борда на товарния кораб "Стара планина" се намират 19 души - 18 български граждани и един гражданин на Украйна. Корабът е на 400 км югозападно от град Будьо.
Сигналът към норвежките власти е подаден от капитана на "Стара планина", с когото спасителите са в постоянна връзка, допълват от ведомството.
Посолството ни в Осло бе уведомено днес от Министерството на външните работи на Кралство Норвегия за инцидента. Сигналът към норвежките власти е подаден от капитана на "Стара планина", с когото спасителите са в постоянна връзка.
Спасително-издирвателна операция е започнала рано следобед с два хеликоптера.
В случай че вятърът утихне, Съвместният спасителен координационен център (ССКЦ), който отговаря за района на Северна Норвегия и ръководи спасителната операция, е готов да включи в нея и самолет със специален радар.
Корабът е на 400 км югозападно от град Будьо.

Новините от днес и със задна дата