събота, 25 януари 2020 г.

САЩ приветства България за изгонването на руските дипломати и действията за защита на независимостта и суверенитета на страната ни


Посолството на САЩ приветства предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително съобщението от 24 януари за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинения за опит за предумишлено убийство срещу трима руски граждани.

Това се посочва в изявление на Американското посолство преди минути. Припомняме, че по-рано София взе решение да изгони двама руски дипломати, заподозрени в шпионаж. Защо се стигна до това дипломатическо напрежение и каква бе реакцията на официална Москва, четете в този материал. Официално: България гони заподозрените в шпионаж руски дипломати 48 часа да напуснат България имат двамата руски дипломати, за които прокуратурата днес обяви, че има данни, че са извършвали шпионска дейност.
"Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство. България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще", казват още от дипломатическото ведомство на Съединените щати у нас.
"Посолството на САЩ в София обръща внимание на появилите се наскоро убедителни сведения за поредица от злонамерени действия от страна на представители на руското правителство на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима служители в руското посолство и отнемането на визите на други двама по подозрения в шпионаж в последните четири месеца.
Правителството на България представи доказателства за подпомагани от Русия злонамерени дейности, осъществявани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи обясняват в прессъобщение от декември 2019 г., неколцина от руските агенти, отговорни за случая с отравянията в България, са били замесени в други злонамерени дейности в Европа", уточняват в заключение от посолството.
* България гони двамата руски дипломати

Новините от днес и със задна дата